Vil ikke spare 100 millioner

Nå er det klart: Stortinget sier ja til å bygge en råflott statsministerbolig og et representasjonsanlegg for utenlandske gjester for totalt 254 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den framtidige statsministerboligen skal debatteres i Stortinget i dag, men det er allerede klart at Stortinget avviser å behandle et alternativ som ville spart skattebetalerne for opp mot 100 millioner kroner. Med Ap's støtte får statsminister Kjell Magne Bondevik flertall for å bygge ut Parkveien 45, Inkognitogate 18 og Riddervolds gate 2 til et luksuriøst og storslått statsministerbolig- og representasjonsanlegg. Bondevik har ivret sterkt for saken.

Terrormål

Ved å velge Parkveien-komplekset, får statsministeren sin nye bolig bare et par hundre meter bak Slottet. Rett ned i veien ligger den israelske ambassaden og den amerikanske ambassaden. Men dette fornemme naboskapet anses av mange for å være et sikkerhetsmessig problem.

Statsministerboligen - og dens nærmeste omgivelser - blir et av landets aller fremste terrormål. Dette har blant andre politikere i Oslo Ap påpekt, uten at det har nådd fram til Stortinget.

Fikset på forhånd

Beslutningen blir fattet uten at stortingskomiteen har vurdert noen alternativer. En av dem som har engasjert seg i saken, sivilarkitekt Ole Wiig, inviterte stortingskomiteen på befaring til slottet Munkebakken på Lysaker. Men saksordfører Sonja Irene Sjøli (H) takket nei. Ole Wiig mener dette er kritikkverdig.

Når Stortinget velger bort Munkebakken, sier man samtidig nei takk til å spare norske skattebetalere for om lag 100 millioner kroner.

Wiig mener også at Munkebakken både av kulturhistoriske og sikkerhetsmessige årsaker er langt bedre egnet som statsministerbolig og representasjonsanlegg.

- Etter min mening er det en dårlig idé å bruke så mye penger på et såpass dårlig prosjekt som Parkveien-komplekset. De totale kostnadene ved å sette i stand bygningene rett bak slottet vil beløpe seg til mer enn 250 millioner kroner. Munkebakken anslås til rundt 150 millioner kroner. I tillegg vil eventuelle påplussinger beløpe seg til maksimalt 50 millioner kroner. Dersom Stortinget velger Munkebakken, og selger ut bygningene bak Slottet for om lag 100 millioner kroner, ville skattebetalerne kunne spare mellom 100 og 150 millioner kroner, slår Wiig fast.

- Bondevik vet best

Saksordfører for denne saken på Stortinget, Høyres Sonja Irene Sjøli, sier til Dagbladet at hun har fått forsikringer fra Statsministerens kontor om at Parkveien-komplekset er den beste løsningen.

- De har utredet saken. I den forbindelse har de også vurdert Munkebakken. Men Statsministerens kontor falt ned på Parkveien som den beste løsningen. Dette kan Stortinget vanskelig overprøve, sier Sjøli til Dagbladet.

Hun tror heller ikke at den nye statsministerboligen vil bli et aktuelt terrormål.

PARKVEIEN-KOMPLEKSET: Slik tenker man seg den nye statsministerboligen (til høyre), knyttet sammen med et representasjonsanlegg mot Riddervoldsgate/Parkveien, like bak Slottet.