- Vil ikke stå og se på en ikke-eksisterende våpenhvile

FN's generalsekretær Ban Ki-Moon vil sette inn sivile FN-observatører i Syria.

KRIGEN I SYRIA: Mer enn ett år etter at uroen brøt ut i Syria, klarer ikke det internasjonale samfunnet bli enige om hva som må til for å løse krisen. Foto: ScanpixNTB
KRIGEN I SYRIA: Mer enn ett år etter at uroen brøt ut i Syria, klarer ikke det internasjonale samfunnet bli enige om hva som må til for å løse krisen. Foto: ScanpixNTBVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den diplomatiske dragkampen om Syrias framtid fortsetter til tross for mer enn ett år med uro, opptøyer, overgrep og krig. I dag raste kampene på ny i det krigsherjede landet.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon la i dag fram sin anbefaling om observatørstyrken UNMIS videre arbeid i Syria. Styrken ble trukket ut av landet 16. juni på grunn av den økende voldsspiralen i landet.

Istedenfor å observere en ikke-eksisterende våpenhvile, ønsker nå FN's generalsekretær at UNMIS skal jobbe med å sikre en politisk løsning i det krigsherjede landet.

Ban Ki-moon ønsker å få inn sivile observatører istedet for de militære observatører som tidligere var inne i landet

Dyp splittelse Generalsekretæren vil sende 100 sivile medarbeidere med fokus på en politisk løsning og spørsmål som menneskerettigheter, skriver al-Jazeera nå ikveld.

Det dypt splittede sikkerhetsrådet må ta en avgjørelse på hva de skal gjøre med oppdraget før 20. juli, da Syria-mandatet utløper. Rådet skal etter planen diskutere saken onsdag og stemme 18. juli.

De 15-medlemslandene i Fn's sikkerhetsråd vedtok i april utplasseringen av opptil 300 ubevæpnede militære observatører til Syria for å kontrollere en våpenhvile som så langt har latt vente på seg. Oppdraget var en del av en seks punkts fredsplan som ble foreslått av FN-utsending Kofi Annan.

Russland og Kina, som to ganger har lagt ned veto mot resolusjoner om fordømmelser av regimet i Damaskus, har så langt ønsket å opprettholde størrelsen på observatørstyrken.

- Bevæpning er dårlig idé Lederen for FN-observatørene i Syria, den norske generalmajoren Robert Mood, har tidligere uttalt at den ubevæpnede observatørstyrken ønsker å gjenoppta arbeidet i løpet av de kommende ukene. Men også han anbefaler at gruppens sammensetning blir noe endret for i størst mulig grad kunne bistå arbeidet med å komme fram til en politisk løsning på konflikten.

Mood sier samtidig at en bevæpning av observatørene er en svært dårlig idé. Han understreker at det å komme uten våpen er noe av det viktigste for styrkene i deres møte med det syriske folk.

I dag ble det arrangert en Syria-konferanse i Paris i regi av «Venner av Syria». Gruppen består av mer enn 60 land, inkludert EU-land og medlemmer av Den arabiske liga. På møtet ble det vedtatt å kreve FN-støttede sanksjoner for å tvinge Syria og Bashar al-Assad til politisk overgang.

Møtet konkluderte med at Assad ikke kunne være en del av overgangen, og oppfordret Sikkerhetsrådet til å fatte vedtak om sanksjoner og diplomatisk handling. På møtet ble det konkludert med at det internasjonale samfunnet fortsatt jobber for sakte, men landene ble ikke enige om en internasjonal militær operasjon kan være løsningen på Syria-krisen.

Regimet rakner Møtet ble holdt samtidig som rapporter om at Manaf Tlas, en syrisk general og personlig venn av Assad, reiste til Paris etter å ha fratrådt sin stilling som en brigadesjef i Assads republikanske garde. Manaf Tlas sies å være en del av Assads innerste militær krets.

Analytikere beskriver avhoppet hans som det syriske regimets største nederlag til nå, skriver avisa Times of Israel.

Manaf Tlas og Bashar al-Assad har vært venner siden barndommen. Den sunnimuslimske Tlas-familien har vært viktige for å opprettholde støtten til Assad-familien, som selv er alawitter.

Gir seg ikke Konflikten i Syria har rast siden i fjor vår. I et intervju med den tyrkiske avisa Cumhuriyet gir ikke Assad noen tegn på at han har tenkt til å avblåse aksjonen mot eget folk. Han trekker fram historien til den siste shahen av Iran, som ble kastet i den islamske revolusjonen i 1979.

- Han ledet det viktigste landet i regionen, hadde en kraftig hær og ble støttet av verden. Men kunne han stå opp mot folket? Nei. Hvis jeg hadde vært i samme situasjon, hvis folket ikke hadde stått bak meg, kunne jeg ikke ha kjempet mot. Da hadde jeg blitt kastet. Hvordan har det seg at jeg fortsatt sitter ved makta?

Blodbadet i Syria startet imidlertid som fredlige protester mot Assad-familien, som har styrt Syria i 42 år. Assad er imidlertid sikker på at han flesteparten av landets 23 millioner innbyggere er på hans side.

- Alle regnet med at jeg ville bli kastet kjapt, de tok feil, sier han.

BAN KI-MOON: Ban Ki-moon foreslo for FN's sikkerhetsråd i dag å få inn sivile observatører i Syria istedet for de militære observatører som tidligere var inne i landet Foto: Ueslei Marcelino / AP / ScanpixNTB
BAN KI-MOON: Ban Ki-moon foreslo for FN's sikkerhetsråd i dag å få inn sivile observatører i Syria istedet for de militære observatører som tidligere var inne i landet Foto: Ueslei Marcelino / AP / ScanpixNTB Vis mer