Vil ikke stenge Rød-Larsen ute

Palestinerne vil ikke stenge FNs Midtøsten-utsending ute fra sine områder, sier palestinernes FN-representant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere onsdag hevdet den palestinske presidenten Yasser Arafats talsmann Nabil Abu Rdainah at Rød-Larsen ikke lenger er velkommen i de selvstyrte områdene. Grunnen skulle være at FN-utsendingen hadde kritisert Arafat i FNs sikkerhetsråd.

- Vi vil ikke sparke ut noen som helst, det er overhodet ikke fattet noen beslutning i denne saken, sa al-Kidwa til nyhetsbyrået AFP. Han tilføyde at Rdainah må ha uttalt seg i rent sinne over at Rød-Larsen gikk ut med åpen kritikk av Arafat.

Nyhetsbyrået AFP betegner al-Kidwas dementi av Rdainahs uttalelser som «en enestående snuoperasjon». Dementiet kom etter at en talskvinne for FNs generalsekretær Kofi Annan hadde understreket at Rød-Larsen hadde «snakket på generalsekretærens vegne».

- Det er kommet flere uttalelser om at palestinerne er sinte og ikke vil ønske herr Rød-Larsen velkommen. Disse uttalelsene er ikke korrekte og avspeiler ingen holdning til Rød-Larsens juridiske status, framholdt Nasser al-Kidwa.

Nabil Abu Rdainah antydet blant annet at FNs generalsekretær Kofi Annan bør se seg om etter mer nøytrale utsendinger til Midtøsten. Rød-Larsens uttalelser var ukorrekte og partiske, hevdet Arafats talsmann.

I den omstridte talen i FNs sikkerhetsråd tirsdag sa Terje Rød-Larsen at palestinerne trenger nye ledere.

- Til tross for en velmenende statsminister (Ahmed Qurie), er handlingslammelsen i den palestinske selvstyremyndigheten blitt klinkende klar, framholdt han.

Rød-Larsens kritikk av Yasser Arafat i Sikkerhetsrådet avspeiler den internasjonale holdningen til selvstyremyndigheten akkurat nå, mener FAFO-sjef Jon Hanssen-Bauer.

Hanssen-Bauer sa onsdag til NTB at han selv ikke er overrasket over kritikken. Kritikken ble møtt med anerkjennelse på israelsk hold. Israel viseambassadør i FN Arve Mekel sa at dette kanskje var første gang man fikk høre en slik klar og meget skarp kritikk av den palestinske selvstyremyndigheten.

(NTB)

<B>AVKREFTER UTESTENGELSE:</B>FNs Nasser al-Kidwa benekter uttalelsen fra Yasser Arafats talsmann om at Rød-Larsen ikke er velkommen i palestinske områder.