Vil ikke stille Trump for riksrett: - Jeg vil se ham i fengsel

Striden om riksrettssak fortsetter.

UVENNER: Nancy Pelosi, eller «Nervøse Nancy», som Trump gjerne omtaler henne, og Donald Trump, ofte sarkastisk omtalt som et «svært stabilt geni» av Pelosi, er ikke amerikansk politikks beste venner. Foto: REUTERS / Carlos Barria / NTB scanpix
UVENNER: Nancy Pelosi, eller «Nervøse Nancy», som Trump gjerne omtaler henne, og Donald Trump, ofte sarkastisk omtalt som et «svært stabilt geni» av Pelosi, er ikke amerikansk politikks beste venner. Foto: REUTERS / Carlos Barria / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Diskusjonene går høyt internt i det demokratiske partiet i USA for tida. Spørsmålet mange er opptatt av er om de bør stille president Donald Trump for riksrett.

Flere framstående partimedlemmer, blant dem presidentkandidat Elisabeth Warren, har tatt til orde for det, og begrunner det med spesialetterforsker Robert Muellers rapport.

Vil se Trump i fengsel

En som er langt mer tilbakeholden enn sine kolleger er Nancy Pelosi, demokratenes leder i Representantenes hus. Det blir, i alle fall delvis, begrunnet politisk.

For at en amerikansk president skal kunne stilles for riksrett må først Representantenes hus gå inn for det med simpelt flertall. Akkurat det kan demokratene få gjennom, dersom de bestemmer seg for det, siden de etter valget i høst sikret seg flertall der.

Går Representantenes hus inn for det, følger en rettssak i Senatet, som ledes av Høyesterettsjustitiarius. Etter dette følger en rådslagning i Senatet, som så skal stemme over skyldspørsmålet. Å avsette presidenten ved riksrett krever to tredels flertall i Senatet.

Der har Republikanerne flertall per dags dato. Det Pelosi ikke ønsker seg er at Trump blir stilt for riksrett og frifunnet av Senatet, noe hun også ga uttrykk for under et møte med fem av sine komitéledere under et ukentlig møte om etterforskningene av Trump som pågår i Kongressen for øyeblikket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer