USAs mektigste demokrat:

Vil ikke stille Trump for riksrett

Hun leder opposisjonen mot USAs president Donald Trump. Nå heller Nancy Pelosi kaldt vann i årene til alle som håper på at Demokratene vil stille presidenten for riksrett.

«IKKE VERDT DET»: USAs mektigste demokrat, Nancy Pelosi, mener Trump ikke er verdt å stille for riksrett. Foto: AFP / NTB Scanpix
«IKKE VERDT DET»: USAs mektigste demokrat, Nancy Pelosi, mener Trump ikke er verdt å stille for riksrett. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Helt siden Donald Trump avla presidenteden 20. januar 2017 har hans politiske motstandere snakket om å stille presidenten for riksrett for å bli kvitt ham før valget neste år.

Siden den gang har USAs president blitt gjenstand for rett under 20 etterforskninger. De foregår på delstatsnivå, på føderalt nivå og i flere komiteer i Kongressen.

Etterforskningene blir av en rekke demokrater ansett for å være de første skrittene i retning av riksrettssak mot Donald Trump.

Nå heller imidlertid USAs mektigste demokrat kaldt vann i årene på alle som hadde håpet på at Demokratene ville gå til det drastiske skrittet det er å stille Donald Trump for riksrett.

- Ikke verdt det

California-demokraten Nancy Pelosi er majoritetsleder og ordstyrer i Representantenes hus. Det er et av to kamre i Kongressen, USAs lovgivende forsamling.

ORDSTYRER: Nancy Pelosi er ordstyrer i Representantenes hus. Foto: Reuters / NTB Scanpix
ORDSTYRER: Nancy Pelosi er ordstyrer i Representantenes hus. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

I et større intervju med Washington Post forteller Pelosi at hun ikke ønsker å stille Trump for riksrett.

- Riksrett er så splittende for landet at med mindre det er noe så overbevisende, overveldende og tverrpolitisk, så tror jeg ikke vi bør gå ned den stien, fordi det deler landet. Og han er bare ikke verdt det, sier Pelosi.

Hun stadfester dermed noe som er lett å se fra utsida: Demokratene er delt i synet om hvorvidt de bør stille Trump for riksrett eller ikke.

TALTE: USAs president Donald Trump holdt sin årlige «State of the Union»-tale til det amerikanske folk natt til onsdag, men underveis var det en annen som stjal showet. Video: AP, Twitter. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Talte for riksrett

Per nå er det få demokratiske politikere av stor betydning i amerikansk politikk som taler for å stille Trump for riksrett.

Det kan fort endre seg når den såkalte Mueller-rapporten kommer.

I to år har spesialetterforsker Robert Mueller, tidligere FBI-direktør, etterforsket Trump og apparatet rundt ham. Mueller har blant annet etterforsket den angivelige russiske valgkampinnblandingen og Trump-apparatets bindinger til Russland.

Rapporten kan komme når som helst, og det Trumps argeste politiske motstandere håper på, er at den inneholder nok sprengstoff til å blåse Trump av banen.

Blant de rett under 20 etterforskningene av Trump, er det hele seks etterforskninger i komiteer i Kongressen. Den siste i rekken er etterforskningen i justiskomiteen i Representantenes hus, ledet av demokraten Jerry Nadler.

Han kalte etterforskningen et mulig første skritt mot å stille presidenten for riksrett.

Politisk risiko

De mange etterforskningene er potensielle tveeggede sverd. Hilmar Mjelde, USA-ekspert og forsker ved Universitetet i Bergen, mener de potensielt kan gi Demokratene belegg for å stille Trump for riksrett, men kommer samtidig med en advarsel.

- Riksrett kan fort ses på som en illegitim tilsidesettelse av folkeviljen. I dagens populistiske klima vil det være høyrisikabelt for Demokratene. Etterforskningene i Kongressen kan derfor heller brukes til å svekke Trump foran 2020-valget, sa Mjelde til Dagbladet i forrige uke.

Svein Melby, USA-ekspert og seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, sa seg enig med Mjelde. Han minnet om at riksrett er et politisk instrument.

- Hvis riksrett blir en politisk risiko for Demokratene opp mot valget i 2020, så viker de antakeligvis. Samtidig har Kongressen et konstitusjonelt ansvar for å føre overoppsyn med presidenten, noe den forrige Kongressen, med republikansk flertall, gjorde lemfeldig, sa Melby.