Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ikke stoppe avhoppere fra skandale-cruise

Passasjerskipet «Dalmacija» har mistet ytterligere fem passasjerer på sin ferd langs norskekysten. Til sammen har 22 passasjerer hoppet av fra rubel-cruiset, og politiet vil ikke hindre nye avhoppinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag kveld forlot fem passasjerer pass og personlige eiendeler på cruiseskipet. De fem har foreløpig ikke meldt seg for politiet, men befinner seg på et asylmottak i Skaidi.

- De oppholder seg ulovlig i riket, så vi tar sikte på hente dem, eller at de kommer seg hit på egen hånd, sier politifullmektig Frank Schmidt i Vest-Finnmark politidistrikt til Dagbladet.no. Skaidi ligger 6 mil fra Hammerfest.

Til nå har 22 passasjerer hoppet av «Dalmacija».

Ni personer hoppet av i Stavanger, og åtte andre fant det for godt å fordufte da skipet ankom Ålesund onsdag i forrige uke.

- Når avhoppingen får et slikt omfang, kan vi ikke utelukke at dette kan være organisert, sier Schmidt til NTB.

Stopper ingen

Schmidt forteller at politiet i Hammerfest vurderte tiltak da de hørte om passasjerene som forsvant lenger sør i landet, men kom fram til at det i praksis ville bli for drastisk.

- Det eneste effektive tiltaket ville være å nekte passasjerne å gå i land. Men i praksis er det for drastisk. Hvis noen om bord ønsker å søke asyl, har de krav på å få sin asylsøknad vurdert, sier Scmidt.

Rike russere

Han påpeker også at det er mange passasjerer om bord som ikke hopper av.

Av totalt 243 passasjerer er det bare 22 som har forsvunnet til nå. Disse kommer fra Russland, Kasakhstan og Kirgistan. En familie på fem fra Kirgistan skapte avisoverskrifter da de bladde opp nærmere 8000 kroner for å ta maxitaxi fra Ålesund til politiet på Gardermoen.

- Vi føler oss truet i hjemlandet. Vi tilhører en minoritetsgruppe, og det er mange som vil ta oss, sier familien til Dagbladet.

Ikke viktig

Et menneskes velstand har ingenting å si for utfallet av en asylsøknad i Norge. For å få asyl må man være forfulgt i hjemlandet, og stå uten myndighetenes beskyttelse.

Asylsøkerne fra Kirgistan og Kasakhstan må vurderes nøye på individuelt grunnlag. Området tilsier ifølge Justisdepartementet at søknadene ikke nødvendigvis er grunnløse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media