Vil ikke svare om Algerie-samarbeid med omstridt sikkerhetsselskap

Statoil-sjefen vil ikke si om Statoil fortsatt samarbeider med britiske Stirling.

- VIL IKKE KOMMENTERE:  Jeg vil ikke gå inn på enkeltelementer på det som vi er inne på for å forbedre sikkerheten, sa konsernsjef i Statoil Helge Lund under presentasjonen av granskningsrapporten etter terrorangrepet mot In Amenas i Algerie. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
- VIL IKKE KOMMENTERE: Jeg vil ikke gå inn på enkeltelementer på det som vi er inne på for å forbedre sikkerheten, sa konsernsjef i Statoil Helge Lund under presentasjonen av granskningsrapporten etter terrorangrepet mot In Amenas i Algerie. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for at Dagbladet flere ganger under pressekonferansen hos Statoil på Fornebu spurte om samarbeidet med sikkerhetsselskapet Stirling fortsetter, ville ikke Statoil-sjef Helge Lund gi noe svar.

Stirling satt med ansvaret for sikkerheten under terroristangrepet på In Amenas den 16. januar.

Taus
Lund ville ikke svare på Dagbladets spørsmål om Statoil fortsatt benytter seg av selskapet.

- Det jeg vil si til det, er at vi har en omfattende gjennomgang av alle sider ved sikkerheten ved anlegget, sa Lund under pressekonferansen nå i ettermiddag.

- Betyr det at du ikke vil svare på om dere fortsatt samarbeider med Stirling?

- Jeg vil ikke gå inn på enkeltelementer på det som vi er inne på for å forbedre sikkerheten, sier Lund.

«Av liten verdi»
Slik Dagbladet tidligere har skrevet har Stirling av noen - også i Statoil - blitt oppfattet som et selskap med en «cowboy-kultur».

Et eksempel på dette, er en epost fra Stirling-sjef Mike Lord i 2004 hvor han vurderte å få en Statoil-ansatt med ut i ørkenen, tømme honning på hodet hans og «se maurene spise hodet hans».

Heller ikke sjefsgransker Torgeir Hagen sa noe om status for samarbeidet med Stirling, som  av tidligere Statoil-styremedlem og konserntillitsvalgt Stein Bredal har fått krass kritikk for trusselvurderinger «av liten verdi».

Bet seg fast Hagen forklarte derimot at det fjor sommer ble besluttet at bare algeriske selskaper kunne ha ansvar for sikkerheten ved oljeanlegget i In Amenas.

Fra da av var det meningen at sikkerheten skulle overtas av det algeriske oljeselskapet Sonatrachs egen sikkerhetsavdeling. Sonatrach er Statoils partner i Algerie.

- Men dette betød ikke at Stirling forsvant, sa Hagen.

Jobbet parallelt
For å kunne fortsette sitt arbeid med ansvar for sikkerheten ved In Amenas, inngikk britiske Stirling et partnerskap med et algerisk selskap.

Dermed var Stirling fortsatt tungt involvert i sikkerhetsarbeidet da terroristene angrep den 16. januar. Det var også Sonatrachs egen sikkerhetsavdeling

- Den 16. januar var de to organisasjonene parallelt til stede, sa Torgeir Hagen.

Om Statoil fortsatt samarbeider med det omstridte britiske selskapet, vil verken han eller Helge Lund kommentere.