Vil ikke svare på om han har løyet

Presset mot Kofi Annan øker. Nå spekuleres det om FNs generalsekretær må trekke seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): I går var Kofi Annan på defensiven da han på en pressekonferanse i FN-bygningen ikke ville svare på om han har løyet om sitt forhold til det sveitsiske selskapet Cotecna.

-  Det er ingen tvil om at Kofi Annan har store problemer, sier en høytstående diplomatkilde i FN til Dagbladet.

-  Jeg har fortalt dem alt

-  Alt vil bli vurdert av den uavhengige granskingskommisjonen til Paul A. Volcker. Jeg har fortalt dem alt, var det eneste Kofi Annan ville svare på spørsmål om han virkelig har løyet.

Da han ble spurt om han kom til å trekke seg, svarte han:

-  Det blir bare spekulasjoner.

29. mars spurte Dagbladet Kofi Annan om det samme:

-  Hvilke ledere får vi hvis alle trekker seg, svarte han da.

For noen dager siden svarte han på det samme spørsmålet fra den franske avisa Le Figaro:

-  Absolutt ikke.

Når Kofi Annan svarer at det vil være spekulasjoner, blir det både av amerikanske medier og i FN-systemet forstått dit hen at det faktisk er mulig at FNs generalsekretær må trekke seg, på grunn av sin rolle i det skandalerammede «Olje for mat programmet».

Nektet for forbindelse

Virkeligheten er at Kofi Annan fram til nå nektet for at han skal ha hatt noen forbindelse til Cotecna. Selskapet fikk en av de mest lukrative kontraktene da FN ga Saddam Hussein-regimet lov til å selge olje.

I en e-post datert 4. desember 1998 beskriver Michael Wilson et møte i Paris sommeren 1998. Hvor Annan og Wilson angivelig drøftet Cotecna og selskapets mulighet for en kontrakt.

Det gjør det heller ikke lettere for FNs generalsekretær at Wilson er en familievenn av Annan, og var sjefen til Kofi Annans sønn, Kojo Annan.

Kofi Annan ble i slutten av mars «frikjent» for å ha gjort noe galt. Volcker var da ikke kjent med e-posten fra Michael Wilson.

Hvis kommisjonen nå konkluderer med at Annan virkelig har løyet er han trolig ferdig i FN. Spørsmålet er om han da vil trekke seg frivillig.

Kan bli skittentøyvask

Det er en kjent sak i FN at amerikanske skjeletter vil ramle ut av skapene, dersom Annan tar en konfrontasjon med amerikanerne om «Olje for mat programmet».

I FN-systemet får amerikanske myndigheter ansvaret for at det ble sett gjennom fingrene med at Saddam Hussein-regimet smuglet olje til Jordan og Tyrkia under boikotten av Irak.

Bestemmer Annan seg for å ta opp kampen, kan det bli en skittentøyvask FN aldri har sett maken til.

HARDT PRESSET: I går blir det spekulert i om Kofi Annan må trekke seg i september.