Vil ikke svare på spørsmål om sitt eget barn

Drapstiltalte i Arboga-saken hevdet å ha fått barn med stefaren til de drepte barna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KÖPING (Dagbladet.no): Den 32 år gamle tyske kvinnen som er tiltalt for å ha drept tre år gamle Max og ett år gamle Saga i Sverige i mars i år, forklarer seg i dag om sin rolle i drapssaken.

Barnas mor Emma Jangestig vitnet i forrige uke og erklærte at den tyske kvinnen er den personen som trengte seg inn i familiens hus i Arboga på drapskvelden. Den tyske kvinnen nekter for å ha begått drapene.

Den tiltalte ble i dag grillet av aktor i saken.

Kvinnen hadde i 2006 et kort forhold til Emma Jangestigs nåværende samboer. Hennes sinne og sjalusi etter dette bruddet er mye av årsaken til at hun ble mistenkt i saken.

Skal ha født et barn

Kvinnen måtte i dag blant annet forklare seg om et barn hun skal ha født. I et brev til Jantestigs samboer forklarte den tyske kvinnen at barnet, som hun valgte å adoptere bort, var hans.

Dette brevet ble skrevet i januar 2008. Kvinnen selv forklarer at hun skrev til sin tidligere svenske kjæreste for å fortelle at moren hennes var blitt syk. Samtidig skriver hun at hun har fått et barn som er adoptert vekk.

- Når fødte du dette barnet, ville aktor vite.

DRAPSTILTALT. Den 32 år gamle tyske kvinnen var i Arboga på drapskvelden, men nekter for å ha begått drapene. Foto: Suvad Mrkonjic / Expressen
DRAPSTILTALT. Den 32 år gamle tyske kvinnen var i Arboga på drapskvelden, men nekter for å ha begått drapene. Foto: Suvad Mrkonjic / Expressen Vis mer

Det ville ikke den tyske kvinnen svare på.

- Jeg er en person som hegner om privatlivet. Dette er en privatsak, det er grunnen.

Tiltalte nektet å besvare en rekke andre spørsmål.

Hun vegrer seg for å svare på spørsmål om angivelige venner i Köping som kunne gitt henne alibi for flere besøk i området, da hun «ikke vil gi dem problemer».

Hun innrømmet derimot at hun jevnlig bruker hasj på fest.

Et av aktors spørsmål ble forøvrig besvart med latter.

Retten er nå hevet, og utspørringen vil fortsette i morgen. Aktoratet har fortsatt ikke nærmet seg kjernen i saken, hva som skjedde kvelden de to barna ble drept.

Ferieflørt på Kreta

Men kvinnen har forklart seg om foranledningen.

Kvinnen forklarte at hun tok toget fra Stockholm til Arboga på drapsdagen. Hun skal ha gått fra togstasjonen til en arkeologisk utgravingsplass der hun gikk omkring et par timer, før hun så tok toget tilbake til Stockholm.

Den tyske kvinnen forteller så rolig om da hun møtte Emma Jangestigs samboer på Kreta i august 2006.


- Vi innledet et forhold etter noen dager og det fortsatte til han reiste hjem. Jeg sa jeg nøt tiden vi hadde sammen og vi ville begge to treffes igjen, sier tiltalte.

De holdt kontakten via email og planla at svensken skulle komme og besøke henne i Tyskland. Reisen ble avlyst fordi Jangestigs samboer kjøpte leilighet og derfor ikke hadde råd til å reise.

Tiltalte kom imidlertid litt senere på besøk til Arboga og bodde hjemme hos den svenske mannen i to uker.

- Vi nøt også denne tiden sammen og han sa han gjerne ville innlede et forhold til tross for avstanden mellom Tyskland og Sverige, sier hun i retten.

Brøt forholdet i 2007

Den tiltalte 32-åringen kom på et nytt besøk i desember 2006, men i februar 2007 ringte Jangestigs samboer og fortalte at han hadde møtt en annen kvinne og han avsluttet forholdet.

- Jeg var naturligvis veldig lei meg og dagen etter var jeg sint og skrev et brev til han der jeg slapp ut litt sinne, sier kvinnen.

Aktoratet har lagt fram flere brev, mail og tekstmeldinger som bevis for at den tiltalte var opphengt i Jangestigs samboer og nektet å gi slipp på ham. De mener at hun opptrådte truende mot hans nye familie.

Sikkerhetssjekk i retten

For første gang var det en massiv sikkerhetssjekk i rettssalen. Svensk politi ville ikke oppgi årsaken til sikkerhetssjekken, men sier de utførte den på ordre fra dommeren.

Først avsluttet Emma Jangestigs samboer sitt vitnemål, før den drapstiltalte kvinnen tok plass i vitneboksen.

32-åringen er tiltalt for å ha drept Max og Saga og for drapsforsøk på Emma Jangestig. Aktoratet har imidlertid en stor utfordring fordi det ikke finnes tekniske bevis som knytter den tiltalte til drapene.

• Les også: Slik forklarer kvinnen seg om drapene.

DREPT: Vesle Saga og Max ble ikke mer enn ett og tre år gamle. 17. mars ble de drept.