Vil ikke svare

Det er arbeids - og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) som har det overordnede ansvaret for Nav. Men hun vil ikke uttale seg om de omstridte uttalelsene fra Nav-legen. - Feigt, sier Rødt.

TAUS: Arbeids - og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) ønsker ikke å svare på spørsmål omkring Nav-legens uttalelser. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TAUS: Arbeids - og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) ønsker ikke å svare på spørsmål omkring Nav-legens uttalelser. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Som arbeidsgiver kan du godt kreve at den ansatte skal møte hver dag, for eksempel ved liggende transport, for å dokumentere at funksjonstapet fortsatt er der. Det er ikke sikkert det blir noen god stemning på jobben, men i prinsippet kan du det.

Det er blant sitatene i et foredrag til arbeidsgivere i 2019 holdt av rådgivende lege i Nav Oslo, Gudleik Leir, som Dagbladet nylig omtalte.

Dagbladet er kjent med at legen fortsatt jevnlig holder det samme foredraget.

Det er arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) som har det overordnede ansvaret for Nav, men hun velger å være taus om saken.

- Feigt

Spørsmålene Dagbladet har stilt arbeidsministeren, er følgende:

  • Stiller arbeidsministeren seg bak uttalelsene fra rådgivende lege i Nav Oslo?
  • Mener arbeidsministeren det er riktig å råde arbeidsgivere til i større grad å bestride sykemeldinger og inndra egenmeldinger?
  • Regjeringen har varslet en tillitsreform i offentlig sektor. Vil Nav også gå inn under denne?

I sitt svar henviser arbeidsdepartementet til Nav og skriver at de har varslet Nav om at Dagbladet vil ta kontakt.

Rødt-politiker Emma Watne er møtende vara for kollega Mímir Kristjánsson på Stortinget og er medlem av arbeids- og sosialkomiteen. Hun mener det er feigt av ministeren å skyve Nav foran seg i en så alvorlig sak.

- Det er Marte Mjøs Persen som har det overordna ansvaret for Nav. Vi mener overlegens uttalelser og råd til bedriftene er et uttrykk for et større problem i hele etaten, og i samfunnet. Statsråden burde ta det på alvor, sier Watne.

REAGERER: Emma Watne (Rødt) mener arbeidsminister Marte Mjøs Persen må svare på spørsmål om Nav-legens uttalelser. Foto: Ole Mjelstad / Rødt
REAGERER: Emma Watne (Rødt) mener arbeidsminister Marte Mjøs Persen må svare på spørsmål om Nav-legens uttalelser. Foto: Ole Mjelstad / Rødt Vis mer

- Kommer ikke unna

Watne forklarer til Dagbladet at hun tror denne saken viser konsekvensene av at signalene fra politisk hold har vært at man skal få ned utgiftene til ytelser ved å «ta unnasluntrerne».

- Dét er arbeids- og inkluderingsministerens bord. Derfor er det ekstra kritikkverdig at hun ikke vil uttale seg, sier hun.

Nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen, har selv nylig stilt statsråden skriftlig spørsmål om uttalelsene fra Nav-legen og hva statsråden vil gjøre for å forsikre seg om at syke ikke blir mistenkeliggjort og dermed får det vanskeligere i møte med Nav.

- Arbeidsministeren kommer ikke unna å måtte forholde seg til denne saken, sier Watne.

Hun understreker imidlertid at det jobber masse dyktige folk i Nav, og mange får god hjelp innenfor Nav-systemet.

- Men så er det dessverre mange som opplever en kamp mot systemet som gjør livet vanskeligere enn nødvendig. Og det handler om hvilke politiske føringer Nav styrer etter, avslutter Watne.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer