- Vil ikke svartmale situasjonen

Knut Storberget tror på en løsning på politikrisa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I dag møtte justisminister Knut Storberget Oslo-politimester Anstein Gjengedal og politistasjonsjef Kåre Stølen på Grünerløkka i Oslo.

Det var en opplagt og smilende justisminister som ble vist rundt utenfor Jacobs kirke og langs elva, og selv sier Storberget at han håper og tror på en snarlig løsning av politikonflikten.

Vil stoppe narkosalget
Utenfor Jacobs kirke har politiet de siste ukene hatt en mobil post for å stoppe det store narkosalget som i lengre tid har foregått i området ved Akerselva.

Og innsatsen har gitt resultater: De siste ukene er flere — både selgere og kjøpere innbrakt av politiet. I løpet av våren kommer det flere slike mobile politienheter rundt omkring i byen for å få bukt med narkotikasalget.

Som en del av krisepakka til Politiet har justisministeren lovt 100 nye stillinger til Oslo-politiet, og ingen andre politidistrikt har fått så store budsjettøkninger. Totalt skal det bli 460 nye stillinger i politiet, og justisministeren mener det skal kunne avhjelpe dagens situasjon.

- Det er mer enn Arne Johannessen og Fellesforbudet har bedt om, sier Storberget.

I møte med oslopolitiet i dag understreket justisministeren flere ganger hvor viktig det er å komme den skjulte volden til livs - den som skjer innenfor hjemmets fire vegger.
Og som ofte rammer kvinner og barn.

Ikke med på svartmalingen
Knut Storberget var tilbake på jobb igjen på mandag etter fire ukers sykemelding, og han kom tilbake til en om mulig enda mer fastlåst politikonflikt enn før han ble syk.

- Det er pressen som skal ha det til at jeg har gått i strupen på Arne Johannessen. Men det må være lov å komme med motargumenter, mener justisministeren.

Storberget valgte å gå offensivt ut mot politiet og lederen av Politiets Fellesforbud, Arne Johannessen, og kommunikasjonen mellom de to er i dag mildt sagt haltende.

I dag sier Storberget at han håper situasjonen i politiet vil roe seg ned.

- Fritt fram for kriminelle
Dagbladet skriver i dag at flere steder i landet er det nærmest fritt fram for kriminelle. Politiet har ikke mulighet til å gripe inn ved fyllekjøring, narkosalg, husbråk og innbrudd.

- Jeg vil ikke ta den i den svartmalinga som har vært i det siste, men erkjenner at det er betydelige utfordringer, sier Storberget.

Han går langt i å beskylde politiet for å gjøre situasjonen verre enn den er for å sloss for bedre betingelser og høyere lønn.

Onsdag i forrige uke demonstrerte politiet i Oslo i gatene for å markere sin misnøye med regjeringen.

Truer med masseoppsigelser
VG skriver i dag at 1500 politifolk truer med å si opp jobben sin i protest, og det skal allerede være trykt opp ferdige oppsigelser som er sendt til politifolk landet rundt.

INGEN NARKOSELGERE: Men en tigger satt fortsatt langs Akerselva da justisministeren møtte politimester Anstein Gjengedal (t.h) og Roger Andresen (t.v), for å se på oslopolitiets innsats for å stoppe narkotiksalaget i området. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
INGEN NARKOSELGERE: Men en tigger satt fortsatt langs Akerselva da justisministeren møtte politimester Anstein Gjengedal (t.h) og Roger Andresen (t.v), for å se på oslopolitiets innsats for å stoppe narkotiksalaget i området. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

En kilde sier til VG at Politidirektoratet nå legger hemmelige planer for å sikre en minimumsbemanning dersom dette skjer.

- Jeg forholder meg ikke til rykter fra anonyme kilder, er Storbergets kommentar til VG-oppslaget.

I dag er det allerede en rekke forbrytelser som ikke en gang blir etterforsket på grunn av at politiet ikke har kapasitet. Bare i fjor ble 2504 forbrytelser med kjent gjerningsmann henlagt.

- Kan vi leve med dette Storberget?

- Nei, det er derfor vi mener det er riktig å bemanne opp så kraftig som vi gjør nå. Vi setter inn 100-125 nye stillinger for å frigi politiressursser. Samtidig utdanner vi over 600 flere politifolk enn ved forrige periode, sier Storberget til Dagbladet.

Trenger flere varetektsplasser
Politistasjonssjef Kåre Stølen på Grønland politistasjon mener den mobile politienheten har fungert veldig bra. Men legger ikke skjul på at oslopolitiet har store utfordringer i hverdagen.

- Vi forsøker å prioritere ut fra de ressurssene vi har fått tildelt, men det er mye vi er pålagt å gjøre. Vi avgir svært mye ressursser til vakthold og fangetransport til og fra Tinghuset, men håper dette blir bedre når vi blir tilført flere sivile stillinger, sier Stølen til Dagbladet.

Det er politiet som har ansvar for å frakte fanger til og fra tinghuset i Oslo, og det kan være svært mange slike transporter hver dag.

- I fjor kjørte vi seks ganger rundt ekvator med fanger til og fra retten, sier Stølen.

Han mener en løsning er flere varetektsplasser i Oslo.

- Vi mener det vil hjelpe med flere nye sivile stillinger. Blant annet vil vi tømme tinghuset for politfolk,s ier Storberget.

Snart starter forhandlingene
Samtidig står forhandlingene om en ny særavtale for politiet for døra. Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) avviser ikke at staten kan ha noe å bidra med her, skriver NTB.

Men før forhandlingene starter, skal de forberedes i møter mellom tjenestemannsorganisasjonene i politiet og Politidirektoratet.
Første skritt er møtet fredag i en arbeidsgruppe der representanter for politiet og Politidirektoratet er med. Når dette arbeidet er slutt, skal politiets organisasjoner og direktoratet ha forberedende forhandlinger om arbeidstid og økonomisk kompensasjon for unntak fra hviletidsbestemmelsene.

Når partene har gjennomført de forberedende forhandlingene, skal Fornyings- og administrasjonsdepartementet og hovedsammenslutningene LO-Stat, YS-Stat, Akademikerne og Unio avslutte forhandlingene. Det skjer etter at årets tariffoppgjør er ferdig, melder NTB.

HÅPER PÅ EN LØSNING: Storberget håper økte ressursser vil gjøre situasjonen bedre i politiet. Foto: BJØRN LANGSEM
HÅPER PÅ EN LØSNING: Storberget håper økte ressursser vil gjøre situasjonen bedre i politiet. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer