Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ikke ta opp homofilisaken i Kirkemøtet

Kirkerådet vil ikke fremme homofilisaken for høstens Kirkemøte, slik biskopene Rosemarie Köhn, Gunnar Stålsett, Sigurd Osberg og Ola Steinholt hadde ønsket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med 10 mot 4 stemmer vedtok Kirkerådet fredag en uttalelse med sterke signaler om at rådet forventer lojalitet til Kirkemøtets vedtak, også i homofilisaken. Kirkerådet finner det uakseptabelt at enkelte biskoper ikke vil forplikte seg til å følge de ordninger og retningslinjer som Kirkemøtet har fastsatt. «En slik fraskrivelse vil være ødeleggende for kirkens enhet», heter det i vedtaket.

Kirkerådet gir sin fulle tilslutning til flertallet i Bispemøtet, som tidligere denne måneden fastholdt og understreket homofilivedtakene i Kirkemøtet i 1995 og 1997. Mindretallet - Köhn, Stålsett, Osberg og Steinholt - ville imidlertid ha homofilisaken opp til ny behandling på høstens Kirkemøte. Men Kirkerådet vil altså ikke fremme saken for Kirkemøtet, fordi det mener at det ikke har kommet fram nye teologiske momenter som har betydning for Kirkemøtets tidligere vedtak.

Ny kommisjon

Bispemøtet skal nå nedsette en kommisjon som skal utrede samlivsetiske spørsmål. Leder i Kirkerådet, Gunvor Kongsvik, sier at rådet avventer en utredning fra denne kommisjonen, og en uttalelse fra Kirkens lærenemnd, for å se om det da kan bli aktuelt å ta opp igjen homofilisaken på et senere Kirkemøte.

- Kirken skal og bør utvikle seg, men konflikter kan virke lammende. Jeg mener at vi må leve med uenigheten innenfor de ordninger vi har laget og snakke sammen og komme videre på den måten. Jeg har stor tro på at vi kan få dette til, sier Kongsvik til NTB.

Hvilken myndighet?

Etter Bispemøtet tidligere denne måneden, der biskopene for første gang delte seg i et flertall og et mindretall, har det store spørsmålet vært hva slags myndighet og autoritet Kirkemøtet har, sett i lys av homofilisaken.

Hamar-biskop Rosemarie Köhn gjeninnsatte i februar i år den lesbiske presten Siri Sunde som menighetsprest i Nordre Land. Dette var stikk i strid med Kirkemøtets vedtak fra 1997 om at personer som lever i homofilt samliv, ikke kan ha vigslede stillinger.

Forbønn for homofile?

I vedtaket som Kirkerådet fattet fredag, levnes det ingen tvil om at Kirkerådet mener Kirkemøtet har kirkerettslig myndighet, og at det forventer lojalitet til Kirkemøtets vedtak. Dette spørsmålet vil også bli behandlet på Kirkemøtet i høst.

De fire mindretallsbiskopene har gjort det klart at de ønsker det blir etablert en liturgisk ordning med forbønn for homofile som inngår partnerskap. Kirkerådet presiserer i sitt vedtak at det mener dette er i strid med Kirkemøtets vedtak.

(NTB)