Donald Trump om Iran-situasjonen

- Vil ikke tillate at Iran har atomvåpen

Donald Trump snakker om Iran-situasjonen overfor Fox News natt til mandag.

ADVARSEL: President Donald Trump kom med en klar advarsel til Iran. Foto: Olivier Douliery/ABACAPRESS.COM
ADVARSEL: President Donald Trump kom med en klar advarsel til Iran. Foto: Olivier Douliery/ABACAPRESS.COMVis mer

Søndag formiddag kom USAs president Donald Trump med en advarsel rettet mot Iran:

- Hvis Iran vil slåss, vil det bli den offisielle slutten på Iran. Aldri true USA igjen, skriver Trump på Twitter.

Så varslet han at han kom til å stille til et intervju på tv-kanalen Fox News natt til mandag.

Der kalte han Irans atomavtale for en «skrekkfilm».

- Jeg kommer ikke til å la Iran ha atomvåpen, sier Trump.

Ønsker ikke krig

Trump understreket at han ikke er ute etter noen krig mellom landene.

- Jeg ønsker ikke å slåss. Men det er en situasjon som Iran, du kan ikke la dem ha atomvåpen. Du kan bare ikke la det skje.

- Med alt som skjer, så mener jeg ikke... Jeg er ikke en som ønsker å gå i krig. Krig skader økonomi, og viktigere enn det, det dreper folk.

Trump snakket også om den tilspissede handelskrigen mellom USA og Kina.

Trump hevet før helga tollsatsen på en rekke kinesiske varer fra 10 til 25 prosent, og advarte Kina mot å svare med å gjøre det samme. Men det gjorde de, og hevet tollsatsen på en hel haug av amerikanske varer til 25 prosent. Han mener demokraten Joe Biden tar feil når han mener at Kina ikke er en trussel for USA.

- De er en stor konkurrent for oss. De ønsker å ta over verden. OK?

Konflikt

De siste ukene har konflikten mellom de to landene tilspisset seg. Tidligere denne uka ba USA unødvendig ambassadepersonell og familiene til diplomater om å forlate Irak på grunn av spenningen i forholdet mellom USA og Iran. Nylig varslet også Iran at landet trekker seg fra deler av atomavtalen.

USA har nylig sendt et hangarskip og flere bombefly til Midtøsten. Det amerikanske forsvarsdepartementet, Pentagon, sier dette er svar på «økt iransk vilje til å utføre offensive operasjoner».

Da presidenten fredag ble spurt om USA er i ferd med å gå til krig mot Iran, var svaret «håper ikke det». Avisa New York Times erfarer at Trump har fortalt fungerende forsvarsminister Patrick Shanahan at han ikke ønsker krig.

Men nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton skal ha presset på innad i Trump-administrasjonen for at USA markerer seg militært overfor den islamske republikken.

Ifølge New York Times har Shanahan lagt fram en oppdatert militær plan som omfatter å sende opptil 120 000 bakkesoldater til Midtøsten dersom Iran angriper amerikanske styrker eller girer opp sin kjernefysiske virksomhet.