IKKE HELT ENIGE: Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt går inn for en ny og utvidet samværsnorm ved skilsmisse. Barneombud Reidar Hjermann vil fjerne hele normen log la retten avgjør i hver enkelt barns tilfelle. Foto: Knut Falch / SCANPIX
IKKE HELT ENIGE: Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt går inn for en ny og utvidet samværsnorm ved skilsmisse. Barneombud Reidar Hjermann vil fjerne hele normen log la retten avgjør i hver enkelt barns tilfelle. Foto: Knut Falch / SCANPIXVis mer

Vil ikke tvinge noen til 50/50

Huitfeldt går ikke inn for delt bosted ved skilsmisse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dagbladet kan i dag avsløre store deler av innholdet i den nye mannsmeldingen - verdens første i sitt slag - som kal presenteres før jul.

Her kommer det blant annet fram at barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt ikke vil gå inn for den svært omdiskuterte ordningen med tvunget delt bosted for barn ved skilsmisseoppgjør, der barna bor halve tida hos hver av foreldrene. Det betyr at en 50/50 ordning fortsatt blir frivillig.

Les mer om mannsmeldingen i dagens papirutgave av Dagbladet: Begge får varslingsplikt.

Basert på enighet
- Det er flott at mange selv blir enige om delt bosted. Ikke alle klarer å samarbeide like godt, og da er ikke delt bosted det beste for alle, sier Huitfeldt til dagens Dagbladet.

Flere andre har tatt til orde for at det burde bli obligatorisk med delt foreldreansvar ved skilsmisse, og at mor og far skal ha barnet like mye.

I meldingen lanserer barne- og likestillingsministeren også en ny samværsnorm som skal sikre fedre mer kontakt med barna. Denne innebærer at den part som ikke har hovedansvar for barnet har krav på en overnatting hver uke og annenhver helg fra torsdag til mandag.

- Barnefordeling er vanskelige saker, loven skal brukes til å dømme i veldig vanskelige saker hvor foreldrene ikke greier å bli enige. Derfor har vi lagt vekt på å øke det som heter vanlig samvær i loven, selv om foreldrene selvsagt kan bli enige om det samværet som passer best for dem, sier Huitfeldt.

- Retten bør bestemme
Barneombud Reidar Hjermann ser aller helst at en domstol griper inn og avgjør samvær der foreldrene ikke greier å bli enige.

- Jeg vil fjerne normen om vanlig samværsrett helt fordi det er et kunstig begrep. For noen barn er det bra med mye samvær, mens for andre vil det ikke være så heldig. Jeg synes ikke det skal finnes en norm fordi det også ofte blir det en domstol vedtar, når foreldrene ikke greier å bli enige. En domstol bør heller bli utfordret til å ta konkret stilling til det enkelte barnets beste, sier Hjermann.

Les mer om mannsmeldingen i dagens papirutgave av Dagbladet: Begge får varslingsplikt.