VERDENSARV: Libyiske opprørere hevder at Muammar Kadhafi har skjult våpen blant ruinene av den gamle romerbyen Leptis Magna. NATO vil ikke utelukke at verdensarven dermed kan bli et mål i den pågående militæraksjonen i landet. Foto: AFP PHOTO/JOSEPH EID/SCANPIX
VERDENSARV: Libyiske opprørere hevder at Muammar Kadhafi har skjult våpen blant ruinene av den gamle romerbyen Leptis Magna. NATO vil ikke utelukke at verdensarven dermed kan bli et mål i den pågående militæraksjonen i landet. Foto: AFP PHOTO/JOSEPH EID/SCANPIXVis mer

Vil ikke utelukke bombing av verdensarv

Den gamle romerbyen Leptis Magna kan havne i siktelinjen for NATOs angrep mot Kadhafi-regimet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NATO vil ikke utelukke at de kan bombe ruinene av den flere tusen år gamle romerbyen Leptis Magna i Libya, dersom det viser seg at landets leder Muammar Kadhafi har skjult våpen blant de antikke og unike levningene, melder CNN.

- Vi vil angripe de militære kjøretøyene, styrkene og det utstyret og infrastrukturen som vi anser for å være nødvendig, dersom det truer sivile libyere, sier en anonym tjenestemann ved alliansen til CNN.

Verdensarv Leptis Magna, som ligger rundt 120 km øst for Libyas hovedstad Tripoli, står på UNESCOs verdensarvliste. NATO kan foreløpig ikke bekrefte eller avkrefte opprørernes påstand om at det skjules rakettkastere her.

- Det er en bekymring for oss dersom Kadhafi og Kadhafi-lojale styrker velger å krenke internasjonal lov ved å skjule seg på et slikt sted. Dersom vi tar for oss et mål vil vi vurdere alle risikofaktorer, sier talsmann for NATOs Libya-oppdrag, oberstløytnant Mike Bracken.

Leptis Magna vokste fram som en «blomstrende handelsby» under romertiden, og leverte blant annet dyr til kamplekene i Colosseum. Storhetstiden var rundt 200-tallet e.Kr., og utgravinger har avdekket noen av de mest imponerende minnesmerkene fra romertiden i Afrika, inkludert en stor basilika, triumfbue og amfiteater, ifølge Store norske leksikon.

Bekymret for operasjonen Mens den militære intervensjonen i det nordafrikanske landet snart går inn i sin tredje måned, uttrykker lederne bekymring for hvordan operasjonen kan opprettholdes dersom det blir langdrygt.

NATO vedtok nylig å forlenge oppdraget, som offisielt er å beskytte sivile fra Kadhafis forsøk på å slå ned opprøret, med ytterligere 90 dager.

- Vi blir nødt til å omprioritere styrkene dersom vi holder på i mer enn seks måneder, sier admiral Mark Stanhope ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP). Han legger til at myndighetene i de ulike deltakerlandene dermed må ta «utfordrende beslutninger».

- Ingen steder å gjemme seg Senest i dag ble hovedstaden Tripoli rystet av nye NATO-angrep mot Kadhafis bygningskompleks. Libyas myndigheter har foreløpig ikke kommentert nøyaktig hva som ble rammet.

Koalisjonsstyrkene slipper ikke bare bomber, men også flyveblader. Øst for Tripoli har vestlige fly sluppet ark som ber regjeringsstyrker om å forlate stillingene utenfor Zlitan ved den opprørerkontrollerte byen Misrata.

Flyvebladene viser NATO-logoen, et bilde av et Apache-angrepshelikopter og brennende stridsvogner. En tekst på arabisk advarer: «Det finnes ikke noe sted å gjemme seg. Det er ikke for sent å stanse kamphandlingene. Om du fortsetter å true sivile, vil du risikere ødeleggelse», melder AP.

- BLOMSTRENDE BY: Utgravinger i Leptis Magna har avdekket noen av de mest imponerende levningene fra romertiden i Afrika.  AFP PHOTO/JOSEPH EID
- BLOMSTRENDE BY: Utgravinger i Leptis Magna har avdekket noen av de mest imponerende levningene fra romertiden i Afrika. AFP PHOTO/JOSEPH EID Vis mer