Hans Olav Syversen (KrF) blir statssekretær:

- Vil ikke utfordre Ropstad som leder

Flere peker på Hans Olav Syversen, mangeårig stortingsrepresentant og samlende KrF-profil, som ny leder i partiet. Uaktuelt, sier han selv.

PÅ VEI INN: Hans Olav Syversen (KrF) avviser at han er aktuell som ny KrF-leder, men han blir ifølge Dagbladets kilder statssekretær ved SMK. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
PÅ VEI INN: Hans Olav Syversen (KrF) avviser at han er aktuell som ny KrF-leder, men han blir ifølge Dagbladets kilder statssekretær ved SMK. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Flere fylkeslag i KrF ønsker en annen leder enn Kjell Ingolf Ropstad. Men partiveteran Hans Olav Syversen vil ikke utfordre ham.

I går gikk fylkeslederen i Nordland KrF Ingelin Noresjø ut i NRK og pekte på mangeårig KrF-profil Hans Olav Syversen som en samlende lederkandidat.

- Uaktuelt

Til Dagbladet avviser imidlertid Syversen at han er aktuell.

- Jeg kan bekrefte at jeg ikke er lederkandidat, sier Syversen, som mistet plassen sin på Stortinget ved valget i fjor høst og nå jobber som advokat i Obos.

Dagbladet erfarer i dag at det ligger an til at Syversen blir statssekretær ved Statsministerens kontor, som er en viktig koordineringsrolle for partiet i regjering.

En av fylkeslederne som hadde håpt på Syversen, blir skuffet da Dagbladet forteller at KrF-profilen ikke ønsker å bli leder av partiet.

- Jeg har ikke noe å utsette på Kjell Ingolf Ropstad som politiker, men jeg føler Syversen er mer samlende, sier Oluf Maurud, leder i Hedmark KrF, som er glad for avklaringen fra Syversen siden de snart skal gi innspill til valgkomiteen i partiet om hvem de ønsker som ny leder.

Olaug Bollestad er konstituert leder etter at Knut Arild Hareide trakk seg på det dramatiske landsmøtet forrige torsdag, da KrF bestemte seg for å gå inn i regjering med Høyre, Frp og Venstre.

Flere utmeldinger

Fristen for andre høring som skal sendes inn til valgkomiteen er 1. februar.

- Det er viktig med en leder som er med på å samle partiet, og som tar vare på hele KrF-laget, sier leder i Trøndelag KrF Jon Normann Tviberg til Dagbladet.

Trøndelag KrF sto på Hareides «røde» side i fjorårets kamp om retningsvalg i partiet.

Det har vært en rekke utmeldinger fra KrF etter at partiet bestemte seg for å gå i regjering med Fremskrittspartiet - noe de før valget i 2017 lovet at de ikke skulle gjøre.

Morten Halling i KrFs valgkomité, KrFU-nestleder Nikolai Skogan og Anne Marie Bagstad Jøranli, nestleder i Oppland KrF er tre av mange profiler som har meldt seg ut av partiet.

- Jeg kjenner at det er skamfullt. Det blir tungt for mange å møte velgerne framover, sier leder i Oppland KrF Toril Kristiansen om hvordan situasjonen er etter at KrF valgte å gå i regjering med Frp.

- Ropstads ansvar

Kristiansen mener det likevel er riktig at Ropstad overtar ledervervet i partiet. Hun understreker at hun taler på egne vegne og ennå ikke har diskutert det med resten av fylkesstyret.

- Jeg synes det er naturlig at han tar lederansvaret når han med et bittelite flertall har fått med seg partiet i denne retningen. Han har en forpliktelse når han har ledet partiet den veien, sier Kristiansen, som har klare forventninger til Erna Solbergs rolle som statsminister framover.

- I Norge har vi alltid hatt et respektfullt debattklima. Det er et ansvar Frp er sterkt pålagt, men statsministeren må også reagere hvis det kommer utspill fra Frp som bryter med dette, advarer hun.

Dagbladet har tidligere meldt at det skal være opp til Hareide selv om han vil fortsette som parlamentarisk leder i partiet. Hareide avviste endelig sent torsdag kveld at det er aktuelt for ham å gå inn i regjeringen.

Ingen «Yes, vi skal i regjering»

- Jeg synes Hareide er en fantastisk lederperson. Han er hel ved og står for det han mener. Jeg tror det kan være positivt for KrF hvis han fortsetter som parlamentarisk leder, sier Tviberg i Trøndelag KrF.

- Hvordan er stemningen i Trøndelag KrF nå?

- Ja, si det. «Yes, vi skal i regjering», er vanskelig å finne. Den burde jo normalt sett ha vært der, sier Tviberg, som også sier at de har fått en rekke utmeldinger.

- Jeg er spent på hvem flere som melder seg ut. Det er kjempeviktig at man tar vare på bredden i KrF. Jeg blir veldig lei meg hvis mange som har samme ståsted som meg melder seg ut. Da blir det få igjen til å ta vare på bredden, sier Tviberg.

Dagbladet erfarer, sammen med flere andre medier, at KrFs statsråder blir Kjell Ingolf Ropstad som ny barne- og familieminister, Olaug Bollestad som landbruksminister.VG og NRK har meldt at Dag Inge Ulstein blir utviklingsminister, han kommer fra jobben som finansbyråd i Bergen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer