BEGRAVELSE: Wawel-slottet i Krakow, der avdøde president Lech Kaczynski etter planen skal begraves søndag. Foto: REUTERS/SCANPIX
BEGRAVELSE: Wawel-slottet i Krakow, der avdøde president Lech Kaczynski etter planen skal begraves søndag. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

Vil ikke utsette Kaczynski-begravelse

Polens president Lech Kaczynski gravlegges søndag. Flystansen kan gjøre det vanskelig for mange av statsoverhodene å delta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Polen stengte alle flyplasser i landet fredag, også i Krakow, der Kaczynski skal gravlegges.

I resten av Europa må stadig flere flyginger innstilles ettersom askeskyen brer seg utover.

Polske myndigheter har bestemt at begravelsen av Kaczynski og hans kone Maria, som omkom i en flyulykke i Russland forrige helg sammen med 94 andre, vil finne sted søndag som opprinnelig bestemt.

Det har vært diskutert om begravelsen skulle utsettes for at presidenter, konger og andre celebre gjester skulle være sikre på å komme seg til Krakow.

Men familien til Kaczynski har bestemt at flystansen ikke skal påvirke tidspunktet for begravelsen.

- Familiens ønske er at begravelsens tidspunkt ikke under noen omstendigheter skal endres. Begravelsen skal gå som planlagt, sier Jacek Sasin som arbeider ved presidentens kontor i Warszawa.

Avsluttet gransking

USAs president Barack Obama, hans russiske kollega Dmitrij Medvedev og EU-presidenten Herman van Rompuy er blant gjestene som er ventet til begravelsen av Kaczynski i Krakow i det sørlige Polen.

Etter planen skulle Balice-flyplassen i Krakow ta imot mer enn 80 fly med stats- og regjeringssjefer som kommer til begravelsen. Hvorvidt dette kommer til å la seg gjøre, er nå uvisst. Flyplassen er stengt inntil videre, og det er uklart når den kan åpnes igjen.

Kong Harald og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) skal etter planen representere Norge, men det er nå høyst usikkert om de kommer seg til Polen.

Etterforskningen av stedet der det polske presidentflyet styrtet, ble avsluttet fredag, opplyser den russiske granskingskommisjonen.

- Granskingen vil fortsette i Smolensk og Moskva, heter det i en uttalelse fra kommisjonen.

76 av 96 identifisert

Mer enn 40 etterforskere har deltatt i arbeidet med å undersøke ulykkesstedet. Alle vrakdelene er nå samlet, og 76 av de omkomne er identifisert.

Etterforskere har antydet at flyet, et russiskbygd Tupolev Tu-154, gikk i bakken fordi pilotene ikke forsto at en manøver de gjennomførte, fikk flyet til å tape høyde.

Ifølge en talsmann for den russiske flyhavarikommisjonen tror etterforskere at den polske flykapteinen selv valgte å forsøke å lande ved Smolensk vest i Russland. Han ble ikke presset av andre til å gå ned, sier talsmannen ifølge nyhetsbyrået DPA.

Medier har spekulert om hvorvidt kapteinen fikk ordre om å lande fra Kaczynski eller et høyt rangert medlem av presidentens delegasjon. Russiske flygeledere advarte uttrykkelig flykapteinen mot et landingsforsøk, ifølge russiske granskere.


(NTB)