DÅRLIG UTSTYRT: Her ligger en opprører mellom byene  Bin Jawaad and Sirt etter at styrker lojale til Muammar Kadhafi rømte vestover etter allierte flyangrep. Foto: Finbarr O'Reilly/REUTERS
DÅRLIG UTSTYRT: Her ligger en opprører mellom byene Bin Jawaad and Sirt etter at styrker lojale til Muammar Kadhafi rømte vestover etter allierte flyangrep. Foto: Finbarr O'Reilly/REUTERSVis mer

Vil ikke væpne opprørerne

Bryter med FNs våpenblokade av landet, sier Storbritannias forsvarsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

The Washington Post skrev før helgen at flere av landene som deltar i den internasjonale militærkoalisjonen i Libya, vurderer å forsyne opprørerne i landet med våpen.

Fulgte opp The Sunday Times i London fulgte opp og hevdet at Storbritannia og andre land alt er i ferd med å utarbeide planer for slik våpenstøtte.

Frustrasjon over opprørernes manglende framgang, til tross for flystøtte fra Vesten, ligger angivelig bak.

Frankrike støtter angivelig slik væpning, men britenes forsvarsminister utelukker at den internasjonale koalisjonen kommer til å innta en slik rolle.

- Vi væpner ikke opprørerne og vi planlegger ikke å gjøre det, sier forsvarsminister Liam Fox til BBC.

Han viser til at FNs våpenblokade gjelder over hele Libya, også i områdene som nå kontrolleres av opprørere.

- Dette må vi akseptere, sier Fox.

Opprørernes framgang langs kysten de siste dagene, kan imidlertid snart gjøre at de får kontroll over Libyas oljeeksport. Det vil svekke Muammar Kadhafis regime kraftig.

- Om de fortsetter framrykkingen fra Brega og rundt til Ras Lanuf på kysten, innebærer det at de i ganske stor grad får kontroll over hele Libyas oljeeksport, sier Fox.

- Det vil gi en ganske annen dynamikk og endre balansen i Libya. Hvordan det innvirker på opinionen og Kadhafi-regimet gjenstår å se, sier Fox.

(NTB)

RAKETTER: Raketter og andre våpen kunne vært til nytt for opprørerne mot regimet i Libya, med FN har våpenboikott av landet. Foto: ARIS MESSINIS/AFP
RAKETTER: Raketter og andre våpen kunne vært til nytt for opprørerne mot regimet i Libya, med FN har våpenboikott av landet. Foto: ARIS MESSINIS/AFP Vis mer