- VIl ikke være gisler for Solheim

Det er utstrakt misnøye i Senterpartiet med Erik Solheims båndlegging av beitearealer og vern av ulv og bjørn i bygde-Norge.

UPOPULÆR: Miljøvernminister Erik Solheim (SV) er upopulær i Senterpartiet fordi han fronter en rovdyrpolitikk og vern av utmark som Sp er sterkt uenig i. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD
UPOPULÆR: Miljøvernminister Erik Solheim (SV) er upopulær i Senterpartiet fordi han fronter en rovdyrpolitikk og vern av utmark som Sp er sterkt uenig i. FOTO: SVEINUNG U. YSTADVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har for mange rovdyr. Stortingets politikk har vært at vi skal ha både sau og rovdyr. Men ulv og lam går ikke sammen, det er kjent fra årtusener. Vi skulle gjerne sett at miljøverndepartementet var styrt av et annet parti, sier fylkesleder i Hedmark Sp, Arnfinn Nergård, til Dagbladet.

Fylkesleder i Oppland Sp, Ivar Odnes, er misfornøyd med miljøstatsråden fra SV både når det gjelder rovdyrpolitikk og arealvern.

Må rydde opp - Vi må rydde opp i byråkratiet når det gjelder vern. Det er altfor mange instanser nå. Og vi må ha lokal forvaltning. Nå føler vi oss som gisler for miljøverndepartementet, og det er vi ikke begeistret for, sier Odnes, som vil ta opp saken på Sps landsmøte.

- 70-80 prosent av utmarksarealet i Nord-Gudbrandsdal er innenfor nasjonalplan. Det båndlegger området i forhold til beite og annen næringsvirksomhet. Vi opplever at det er liten vilje sentralt til å lytte til lokale grunneiere, kommuner og fylkeskommuner. Men det er de som bor lokalt, som har forvaltet områdene gjennom generasjoner og skapt det kulturlandskapet vi har i dag. Hvorfor må områdene inn i nasjonalparker som betyr sterke restriksjoner på beite, skogs- og landbruk, når de har vært i gode hender så lenge? Det er stor frustrasjon i mange distriktsfylker over dette, sier Odnes.
  Mot ulv og bjørn Fylkeslederne fra Oppland og Hedmark krever at Sp står hardt på i forhandlingene om nytt rovdyrforlik som pågår på Stortinget.

- Oppland er ett av de største beitefylkene for sau. Vi er også sammen med Hedmark det fylket som har størst tap. 18 000 sauer ble meldt tapt i fjor. Vi har ikke bestandsmål for ulv i Oppland, likevel får vi avslag når vi søker om å ta ut ulv. Det er dypt urettferdig, sier Odnes.

Går til Høyre Kommunalpolitisk rådgiver i Høyre, Martin Engeset, mener distrikts-Høyre er på framarsj og kaprer folk også fra Sp. Ifølge Engeset har partiet kapret 60 nye medlemmer i Oppland og 120 nye medlemmer i Hedmark siden januar. Men Høyre skremmer ikke fylkesordførerne fra Sp.

- Sp har en mye bredere distriktspolitikk og en sterk standing når det gjelder arealforvaltning og rovdyrpolitikk. Men innholdet i rovdyrforliket vil være avgjørende for kommunevalget, særlig i Oppland, sier Odnes.

Nergård håper på hjelp fra Ap. Miljøvernminister Erik Solheim har invitert alle partiene på Stortinget til et møte mandag, i håp om å få alle partiene med på et bredt rovdyrforlik. Regjeringen har fått kritikk for å ikke ha lagt fram et forslag først, som er det vanlige. Men Sp og SV er åpent uenige om saken, og rovdyrforhandlingene i regjeringen ville blitt langvarige og harde, sier en SV-kilde til Dagbladet.