Vil ikke være konge lenger

Kongen av Bhutan mener tiden er inne for demokrati.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kongen av Bhutan varsler at han vil abdisere når landet holder sitt første demokratiske valg i 2008.

- Jeg vil at vårt folk skal vite at vårt første nasjonale valg for å velge en regjering under det parlamentariske demokratiske system vil skje i 2008, sa Kong Jigme Singye Wangchuck i en tale i landsbyen Trashiyangtse, i følge landets statlige avis.

Den 50 år gamle monarken har regjert landet i 33 år. Fram til 1998 hadde han totalitær makt, men gradvis etter dette har han innført demokratiseringsprosesser i landet der han i dag leder i samarbeid med en regjering, en forsamling, og et kongelig råd.

Sønnen overtar

Fram til valget i 2008 skal det lages valglover, tegnes konstitusjonelle linjer, og klargjøres til en nasjonalforsamling på 75 medlemmer og et nasjonalråd på 25 medlemmer.

- Jeg er sikker på at folket i Bhutan vil være skikket til å velge det politiske parti best egnet til å styre og sørge for nasjonens beste, talte kongen til en forsamling yak-gjetere munker, bønder og studenter.

Bhutan skal imidlertid fremdeles forbli et monarki, med konge som statsoverhode. Umiddelbart etter valget i 2008 vil Kong Wangchuck overlate tronen til sin 25 år gamle sønn og kronprins Jigme Khesar Namgyec Wangchuck.

Kongen liker å fremstille seg som en mann av folket med enkel livsstil, og har kontor i en enkel tømmerhytte overfor hovedstaden Thimpu. Selve slottet huser hans fire koner - alle søstre. Hans sønn er ikke gift.

FORLATER TRONEN: Kong Jigme Singye Wangchuck i det vesle og avsidesliggende landet Bhutan i Himaya sier han vil abdisere i 2008. Da skal det også holdes demokratiske valg for første gang i landets historie. Foto: Scanpix
FORLATER TRONEN: Kong Jigme Singye Wangchuck i det vesle og avsidesliggende landet Bhutan i Himaya sier han vil abdisere i 2008. Da skal det også holdes demokratiske valg for første gang i landets historie. Foto: Scanpix Vis mer
TAR OVER: Bhutan har vært et totalitært kongerike siden 1907. Røyking er forbudt, og det første TV-apparatet ble tatt i bruk i 1999. Bare 6000 turister slippes årlig inn i landet. Men kongen har gradvis begynt å frasi seg makt siden 1998. I 2008 innføres parlamentarismen, og da vil kongen overlate tronen til sønn (i bakgrunnen).