Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ikke være konge lenger

Kongen av Bhutan mener tiden er inne for demokrati.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kongen av Bhutan varsler at han vil abdisere når landet holder sitt første demokratiske valg i 2008.

- Jeg vil at vårt folk skal vite at vårt første nasjonale valg for å velge en regjering under det parlamentariske demokratiske system vil skje i 2008, sa Kong Jigme Singye Wangchuck i en tale i landsbyen Trashiyangtse, i følge landets statlige avis.

Den 50 år gamle monarken har regjert landet i 33 år. Fram til 1998 hadde han totalitær makt, men gradvis etter dette har han innført demokratiseringsprosesser i landet der han i dag leder i samarbeid med en regjering, en forsamling, og et kongelig råd.

Sønnen overtar

Fram til valget i 2008 skal det lages valglover, tegnes konstitusjonelle linjer, og klargjøres til en nasjonalforsamling på 75 medlemmer og et nasjonalråd på 25 medlemmer.

- Jeg er sikker på at folket i Bhutan vil være skikket til å velge det politiske parti best egnet til å styre og sørge for nasjonens beste, talte kongen til en forsamling yak-gjetere munker, bønder og studenter.

Bhutan skal imidlertid fremdeles forbli et monarki, med konge som statsoverhode. Umiddelbart etter valget i 2008 vil Kong Wangchuck overlate tronen til sin 25 år gamle sønn og kronprins Jigme Khesar Namgyec Wangchuck.

Kongen liker å fremstille seg som en mann av folket med enkel livsstil, og har kontor i en enkel tømmerhytte overfor hovedstaden Thimpu. Selve slottet huser hans fire koner - alle søstre. Hans sønn er ikke gift.

FORLATER TRONEN: Kong Jigme Singye Wangchuck i det vesle og avsidesliggende landet Bhutan i Himaya sier han vil abdisere i 2008. Da skal det også holdes demokratiske valg for første gang i landets historie. Foto: Scanpix
FORLATER TRONEN: Kong Jigme Singye Wangchuck i det vesle og avsidesliggende landet Bhutan i Himaya sier han vil abdisere i 2008. Da skal det også holdes demokratiske valg for første gang i landets historie. Foto: Scanpix Vis mer
TAR OVER: Bhutan har vært et totalitært kongerike siden 1907. Røyking er forbudt, og det første TV-apparatet ble tatt i bruk i 1999. Bare 6000 turister slippes årlig inn i landet. Men kongen har gradvis begynt å frasi seg makt siden 1998. I 2008 innføres parlamentarismen, og da vil kongen overlate tronen til sønn (i bakgrunnen).
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media