Vil ikke være konge lenger

Kongen av Bhutan mener tiden er inne for demokrati.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Kongen av Bhutan varsler at han vil abdisere når landet holder sitt første demokratiske valg i 2008.

- Jeg vil at vårt folk skal vite at vårt første nasjonale valg for å velge en regjering under det parlamentariske demokratiske system vil skje i 2008, sa Kong Jigme Singye Wangchuck i en tale i landsbyen Trashiyangtse, i følge landets statlige avis.

Den 50 år gamle monarken har regjert landet i 33 år. Fram til 1998 hadde han totalitær makt, men gradvis etter dette har han innført demokratiseringsprosesser i landet der han i dag leder i samarbeid med en regjering, en forsamling, og et kongelig råd.

Sønnen overtar

Fram til valget i 2008 skal det lages valglover, tegnes konstitusjonelle linjer, og klargjøres til en nasjonalforsamling på 75 medlemmer og et nasjonalråd på 25 medlemmer.

- Jeg er sikker på at folket i Bhutan vil være skikket til å velge det politiske parti best egnet til å styre og sørge for nasjonens beste, talte kongen til en forsamling yak-gjetere munker, bønder og studenter.

Bhutan skal imidlertid fremdeles forbli et monarki, med konge som statsoverhode. Umiddelbart etter valget i 2008 vil Kong Wangchuck overlate tronen til sin 25 år gamle sønn og kronprins Jigme Khesar Namgyec Wangchuck.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer