Vil ikke være visepresident

NEW YORK (Dagbladet): John McCain kommer aldri til å stille opp som visepresidentkandidat sammen med George W. Bush for republikanerne for å slå Al Gore ved høstens presidentvalg i USA. Nå er han kampklar i Michigan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

George W. Bush kastet seg inn blant velgerne i Michigan for å tildele motstanderen McCain dødsstøtet etter sin store seier i South Carolina.

Men McCain kalte nederlaget bare et mindre slag i krigen foran den republikanske nominasjonen.

Ikke aktuelt

- Aldri i livet, var McCains kontante svar på tv-programmet «Møt pressen» på NBC da han i går ble spurt om han ville slåss sammen med Bush for å sikre de uavhengige velgerne ved et presidentvalg.

- Hva med en stilling som utenriksminister i en Bush-regjering? spurte NBCs Tim Russert.

- Kommer ikke på tale. Jeg tar ikke med meg mine barn til «Satans by», bet McCain av med sin kontante humor.

Han slåss mot det han kaller Washingtons jernring av korrupsjon og lobbyister, og legger ikke skjul på at han ikke liker Texas-guvernør Bush og hans forsøk på å framstille McCain som hykler.

Uglad mann

John McCain var ingen glad mann etter at resultatene i South Carolina viste at Bush fikk 54 prosent mot hans 42 prosent.

Resultatene viste at Bush fikk like mange stemmer fra krigsveteraner som McCain, og at Texas-guvernøren hentet stemmer både fra yngre og kvinnelige velgere. Mer enn dobbelt så mange som ved forrige primærvalg gikk til valgurnene for å sikre Bush-seier.

I morgen må McCain vinne Michigan hvis han skal hente fram drivkraften som seieren i New Hampshire ga kampanjen hans.

En seier vil ikke minst få konsekvenser for innsamling av kampanjemidler som han sårt trenger for å kjempe videre mot «Supertirsdag» 7. mars, hvor viktige delstater som California og New York har primærvalg.

Hjemmekos

Når Arizonas velgere også går til valglokalene i morgen, regner McCain med at hjemstaten vil gi ham den seieren han må ha der. Målinger viser så langt at han ligger 20 prosent foran Bush. Når det er primærvalg 14. mars i Texas og Florida, hvor broren Jeb Bush er guvernør, vet man at George W. er sikret seier. Det ser ikke ut til å virke på amerikanerne at den andre dødsdømte kvinnen etter borgerkrigen henrettes 24. februar i Texas, hvor over 70 prosent er for dødsstraff. Når Betty Lou Beets får giftsprøyta for å ha drept sin femte mann, er det fordi Bush ikke vil omgjøre straffen til livstid. Beets ble voldtatt som femåring og mishandlet av alle sine ektemenn.

IKKE AKTUELT: John McCain kan ikke tenke seg kompaniskap med George W. Bush.