Vil ikke vente på FN-støtte

Kosovo ber Europa anerkjenne selvstendighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kosovos statsminister Agim Ceku ba i dag europeiske ledere om å anerkjenne selvstendigheten til den serbiske provinsen til tross for manglende støtte fra FN.

Kommentarene ble gitt samtidig som Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner forbereder seg på å dra til Beograd for ha samtaler med serbiske ledere.

- Det ser ikke ut som vi kommer til å finne en akseptabel løsning i FNs sikkerhetsråd, sa Ceku til journalister i Brussel onsdag etter samtaler med EUs utenrikspolitiske sjef Javier Solana.

- Vi må stoppe å late som om FN har svaret på alle problemer. Kosovo er klar og trenger handling nå, sa Ceku.

I et forsøk på å få støtte fra Russland foreslår USA, Frankrike og Storbritannia i et nytt resolusjonsutkast ytterligere fire måneder med forhandlinger om Kosovos endelige status.

Ifølge utkastet, som ikke er fullt ut distribuert til medlemmer av FNs sikkerhetsråd ennå, skal FNs oppdrag i Kosovo avsluttes og erstattes med europeisk oppsyn, i tråd med det FN-utsendingen Martti Ahtisaari har foreslått.

Samtidig utelukker det nye resolusjonsutkastet å gjennomføre alt Ahtisaari har foreslått i planen for Kosovos framtid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.