Vil ikke vente på FN-støtte

Kosovo ber Europa anerkjenne selvstendighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kosovos statsminister Agim Ceku ba i dag europeiske ledere om å anerkjenne selvstendigheten til den serbiske provinsen til tross for manglende støtte fra FN.

Kommentarene ble gitt samtidig som Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner forbereder seg på å dra til Beograd for ha samtaler med serbiske ledere.

- Det ser ikke ut som vi kommer til å finne en akseptabel løsning i FNs sikkerhetsråd, sa Ceku til journalister i Brussel onsdag etter samtaler med EUs utenrikspolitiske sjef Javier Solana.

- Vi må stoppe å late som om FN har svaret på alle problemer. Kosovo er klar og trenger handling nå, sa Ceku.

I et forsøk på å få støtte fra Russland foreslår USA, Frankrike og Storbritannia i et nytt resolusjonsutkast ytterligere fire måneder med forhandlinger om Kosovos endelige status.

Ifølge utkastet, som ikke er fullt ut distribuert til medlemmer av FNs sikkerhetsråd ennå, skal FNs oppdrag i Kosovo avsluttes og erstattes med europeisk oppsyn, i tråd med det FN-utsendingen Martti Ahtisaari har foreslått.

Samtidig utelukker det nye resolusjonsutkastet å gjennomføre alt Ahtisaari har foreslått i planen for Kosovos framtid.

Kosovo, som offisielt er en provins i Serbia, er blitt styrt av FN og NATO de siste åtte årene.

EUkommisjonens president Jose Manuel Barroso (t.v) ønsker Kosovos statsminister Agim Ceku og President Fatmir Sejdiu (t.h) i forkant av Eu møtet i Brussel i dag. Ceku ber de europeiske lederne om å anerkjenne Kosovo, på tross av FNs nøling, og Russland og Serbias motstand. Foto: SCANPIXAFP/JOHN THYS
EUkommisjonens president Jose Manuel Barroso (t.v) ønsker Kosovos statsminister Agim Ceku og President Fatmir Sejdiu (t.h) i forkant av Eu møtet i Brussel i dag. Ceku ber de europeiske lederne om å anerkjenne Kosovo, på tross av FNs nøling, og Russland og Serbias motstand. Foto: SCANPIXAFP/JOHN THYS Vis mer

Ahtisaari la i mars fram en plan for uavhengighet under internasjonalt oppsyn  for Kosovo. Serbia sier Kosovo kan få stort indre selvstyre, men må fortsette å være del av Serbia. Russland støtter Serbias standpunkt og har truet med å nedlegge veto  mot alle forslag i FNs sikkerhetsråd som Serbia ikke godtar.

(NTB)