Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ikke vise bin Laden-bilder

President Barack Obama har bestemt seg.

HAR BESTEMT SEG: President Barack Obama vil ikke vise fram de mye omtalte bildene av den drepte Osama bin Laden. Foto: Jewel Samad/AFP/SCANPIX
HAR BESTEMT SEG: President Barack Obama vil ikke vise fram de mye omtalte bildene av den drepte Osama bin Laden. Foto: Jewel Samad/AFP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Obama sier til det anerkjente CBS-programmet «60 Minutes» at han ikke vil offentliggjøre de sterke bildene av den drepte terrorlederen Osama bin Laden for å bevise at han virkerlig er død.

- Presidenten har bestemt seg for ikke å løslate noen av bildene av den avdøde Osama bin Laden, bekrefter Obamas pressetalsmann, Jay Carney, om bildene på en pressekonferanse i kveld.

Kunne truet nasjonal sikkerhet Obama gjorde intervjuet med CBS i dag, og det skal etter planen sendes førstkommende søndag.

I intervjuet sier Obama at han har bestemt seg. Det er uaktuelt for ham å vise bilder av den drepte terrorlederen for å bevise at det virkerlig var ham som amerikanske spesialstyrker faktisk drepte i aksjonen forrige søndag.

Carney leste utdrag fra intervjuet på pressekonferansen i Det hvite hus.

- Vi diskuterte en offentliggjøring internt. En offentliggjøring ville utgjøre en trussel mot vår nasjonale sikkerhet. Jeg har diskutert dette med forsvarminister Robert Gates, utenriksminister Hillary Clinton og andre sikkerhetsrådgivere. Vi er enige, sier Obama i intervjuet, ifølge Carney.

Han understreker at USA har gjennomført DNA-analyser og andre undersøkelser. Det er ikke noen tvil om at det er Osama bin Laden som er drept.

- Vi ønsker ikke at bildene av en død person skal flyte rundt. Dette er ikke en type trofé for oss, sier Obama, ifølge Carney.

Samtidig erkjenner han at det sannsynligvis fortsatt vil være noen som fornekter at det er bin Laden som er drept.

- Det er bevist utover enhver tvil at det er Osama bin Laden som er drept. Bin Laden vil ikke gå rundt på denne jorda igjen, sier Carney.

I tvil CNN meldte i går at det finnes bilder av al-Qaida-lederen i tre forskjellige situasjoner etter at han ble drept. Det ene er fra rett etter at skuddene falt. Det andre er fra da han ble transportert bort av de amerikanske soldatene, og det siste er fra da han ble begravd i Det arabiske hav fra hangarskipet «USS Carl Vinson».

Obama og hans stab har diskutert fram og tilbake om de bør offentliggjøre ett eller flere av bildene for å feie all tvil og alle konspirasjonsteorier til side. Samtidig har de fryktet at de sterke bildene kan skape mye uro.

I går sa CIA-sjef Leon Panetta til NBC at dødsbildene ville bli offentliggjort etter hvert, og at det bare var et spørsmål om når, men både utenriksminister Hillary Clinton og forsvarsminister Robert Gates skal ha vært i mot en offentliggjøring av bildene, ifølge ABC News.

Flere politikere i den amerikanske kongressen skal ha fått se bildene på lukkede møter.

Skutt i hodet og brystet Osama bin Laden skal ha blitt drept med et presisjonsskudd over det venstre øyet.

Ifølge amerikanske tjenestemenn skal deler av hodet hans ha blitt skutt bort. Han skal også ha blitt truffet i brystet, sier tjenestemennene til AP. Også en sønn av bin Laden ble skutt i angrepet.

Etter den dramatiske operasjonen mot al-Qaida-lederen, ble Osama bin Laden fraktet til hangarskipet «USS Carl Vinson» som for tiden ligger nord i Det arabiske hav. Der ble liket senket i havet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media