Vil ikke vite hvor du surfer

- Vi ønsker ikke å loggføre hva kundene våre gjør på Internett, sier Nils Katla i Enitel. Han er skeptisk til Økokrim-forslagene, og avviser at Norge kan bli en frihavn for Internett-kriminelle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Har du Internett-konto hos Enitel, klarer ikke politiet å finne ut hva du gjør på nettet uten selskapets hjelp. Om du laster ned barneporno, hacker banker eller bestiller narkotika, er politiet prisgitt Enitels logger. Og de blir slettet etter en drøy måned.

- Vi loggfører kun når og hvor lenge kundene er på nettet. Dette må vi gjøre for å sende regning. Når den er sendt, sletter vi loggene. Vi ønsker overhodet ikke å vite hva folk gjør på nettet, sier Nils Katla, direktør for Enitels privatmarked.

Han er skeptisk til Økokrims regelforslag som går på bekostning av folks rett til privatliv. Enitel, Telenor, Tele2 og de andre internett-leverandørene må i dag ikke loggføre noe som helst. De kan la deg være helt anonym på nettet.

Når du logger deg på hos Enitel, får du tildelt en IP-adresse - ditt elektroniske fingeravtrykk som du etterlater på nettsidene du besøker. Dette avtrykket ligger igjen som bevis etter datakriminalitet.

Fordi privatkundene i Enitel får en ny IP-adresse hver gang de logger seg på, er politiet avhengig av selskapets logger for å finne gjerningsmannen. Derfor ønsker Økokrim at selskapene skal pålegges å lagre loggene et helt år. Ved for eksempel hacking, kan det ta lang tid før det blir oppdaget. Er loggene slettet, går hackeren fri.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer