Vil ikke vite hvor du surfer

- Vi ønsker ikke å loggføre hva kundene våre gjør på Internett, sier Nils Katla i Enitel. Han er skeptisk til Økokrim-forslagene, og avviser at Norge kan bli en frihavn for Internett-kriminelle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du Internett-konto hos Enitel, klarer ikke politiet å finne ut hva du gjør på nettet uten selskapets hjelp. Om du laster ned barneporno, hacker banker eller bestiller narkotika, er politiet prisgitt Enitels logger. Og de blir slettet etter en drøy måned.

- Vi loggfører kun når og hvor lenge kundene er på nettet. Dette må vi gjøre for å sende regning. Når den er sendt, sletter vi loggene. Vi ønsker overhodet ikke å vite hva folk gjør på nettet, sier Nils Katla, direktør for Enitels privatmarked.

Han er skeptisk til Økokrims regelforslag som går på bekostning av folks rett til privatliv. Enitel, Telenor, Tele2 og de andre internett-leverandørene må i dag ikke loggføre noe som helst. De kan la deg være helt anonym på nettet.

Når du logger deg på hos Enitel, får du tildelt en IP-adresse - ditt elektroniske fingeravtrykk som du etterlater på nettsidene du besøker. Dette avtrykket ligger igjen som bevis etter datakriminalitet.

Fordi privatkundene i Enitel får en ny IP-adresse hver gang de logger seg på, er politiet avhengig av selskapets logger for å finne gjerningsmannen. Derfor ønsker Økokrim at selskapene skal pålegges å lagre loggene et helt år. Ved for eksempel hacking, kan det ta lang tid før det blir oppdaget. Er loggene slettet, går hackeren fri.

Flere av kundene til Enitel har et kontantkort-liknende abonnement, og disse er umulige å spore. Slike anonyme kundeforhold ønsker Økokrim å forby.

- Vi er positive til å få et regelverk å forholde oss til når det gjelder loggføring, men vi deler overhodet ikke frykten for at Norge skal bli en frihavn for Internett-kriminalitet. Det finnes svært mange stater fullstendig uten regler på dette området. Jeg ser ikke noen grunn til at kriminelle skulle velge å operere i Norge, sier Katla.

VIL IKKE: Nils Katla i Enitel vil ikke loggføre hva kundene gjør på internett.