Vil ikke vite kjønnet

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit vil at det skal være en overraskelse om den ufødte er gutt eller jente. Det sa kronprinsen før han avduket New Yorks nye Nobel-monument i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kronprins Haakon ville ikke si noe om eventuelle navnediskusjoner som pågår på hjemmebane i forbindelse med den forestående fødselen.

- Vi gleder oss veldig, og får god oppfølging fra Rikshospitalet, sa han til norsk presse. Han har ennå ikke bestemt om han vil delta på fødselen. Og kronprinsparet har bedt om ikke å få vite hvilket kjønn barnet blir, det skal være en overraskelse.

Lynvisitt

Kronprinsen hadde stramt program og liten tid til å mimre om tida i USA under sin New York-lynvisitt i dag, men sa til norsk presse at han gjerne kommer på besøk til Märtha og Ari hvis han blir invitert.

Selv har kronprins Haakon ingen planer om noe nytt New York-opphold etter familieforøkelsen i januar.

- Nei, det blir det nok ikke, vi skal bosette oss på Skaugum, sa han før avdukingsseremonien tirsdag formiddag.

Om det var en nonchalant borgermester Michael Bloomberg som var skyld i den over 20 minutter lange forsinkelsen, vites ikke.

Fremhevet fredsprisen

- Vi trenger mer enn noensinne å minnes om hvor viktig det er å finne fredelige løsninger på konflikter, sa kronprins Haakon i sin tale. Han brukte anledningen til å fremheve fredsprisen, som den eneste av nobelprisene som deles ut i Norge.

- Hvorfor Alfred Nobel valgte Norge, vet vi ikke, humret kronprinsen, som mente det kunne ha noe med Norges mindre strategiske og offensive rolle i unionen å gjøre.

Det svenske generalkonsulatet er initiativtakere til monumentet, som blir gitt i gave til New York by og som har fått en hederlig plassering bak Naturhistorisk museum på New Yorks hyggelige Upper West side. Sveriges visestatsminister Margareta Winberg og New Yorks borgermester Michael Bloomberg deltok også i avdukingen sammen med representanter for amerikanske myndigheter og tidligere prisvinnere. 30 tidligere prisvinnere var blant tilskuerne.

Solid blokk

Det nærmere 5 meter høye monumentet i svensk, rød granitt, skal hedre Alfred Nobel og de mange amerikanerne som opp gjennom årene er tildelt nobelprisen i en eller annen kategori. Monumentet, som er utformet av den svenske kunstneren Sivert Lindblom, har inngravert navnene på de 271 amerikanerne som fram til i år hadde fått prisen. Etter årets tildeling kan fem navn legges til listen. Monumentet har plass til amerikanske vinnere i 40 år framover.

Plasseringen i Theodore Roosevelt-parken er symbolsk viktig, siden Roosevelt var den første amerikaneren som ble tildelt nobelprisen. Han fikk fredsprisen i 1906.

Godt innkvartert

Under sitt to dager lange offisielle besøk var kronprinsen gjest hos New York by. Han og følget hadde æren av å bo på Gracie Mansion, den tidligere borgermesterboligen som nå er pusset opp og fungerer som gjestehus for Michael Bloomberg.

Kronprinsen er den første offisielle gjesten som tas imot på Gracie Mansion etter at det ble pusset opp. Stedet fra 1799 ligger idyllisk til ved East River og er det nærmeste du kommer landlige omgivelser på det travle Manhattan.

Det ble imidlertid lite tid til avslapning for kronprinsen under New York-oppholdet, og tirsdag kveld bar det med SAS' kveldsfly tilbake til Oslo.

Før avreisen fra New York skulle kronprinsen også møte norske kunstnerstipendiater. Mandag fikk han omvisning og deltok på en mottakelse på Scandinavia House, Skandinavias moderne og stolte ansikt utad på fasjonable Park Avenue.

(NTB)

I NEW YORK: Kronprins Haakon Magnus avduket byens nye Nobel-monument. Foto: AFP/SCANPIX