Vil ikke vurdere klimajobben Jens har gjort

Erna Solberg i FN for første gang som statsminister.

PÅ KLIMAMØTE: Statsminister Erna Solberg (H) spiller en viktig rolle når verdens ledere møtes i FN for å diskutere klima. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
PÅ KLIMAMØTE: Statsminister Erna Solberg (H) spiller en viktig rolle når verdens ledere møtes i FN for å diskutere klima. Foto: Pontus Höök / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Smilende møtte Solberg norsk presse før klimamøtet i FNs hovedkvarter i New York sammen med klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) og utenriksminister Børge Brende (H).

- Dette er ikke formelt sett en del av klimaforhandlingene, men når så mange ledere treffes, så blir det en synergieffekt i det. Dette er et viktig puff videre i forhandlingene som skal foregå, sier Solberg.

Norges statsminister har en sentral rolle under klimatoppmøtet i New York denne uka. Møtet skal legge grunnlaget for klimatoppmøtet i Paris i desember neste år.

- Vanskelig å vurdere Inntil for kort tid siden var Jens Stoltenberg FNs klimautsending før han måtte trekke seg fra vervet for å bli Natos generalsekretær. Solberg mener det er for tidlig å vurdere innsatsen hennes forgjenger i statsministerstolen har gjort for klimaarbeidet i FN.

- Jeg synes det er vanskelig å gi en vurdering av det. Jeg synes det var et ærefullt oppdrag han fikk, og jeg mener man har kommet godt videre i det arbeidet, men det er ikke sluttført. Så vi får vurdere det når vi er kommet helt til slutten og møtet i Paris for å se hvordan selve finansieringsmekanismene blir, sier Solberg til Dagbladet.

Erna Solberg skal lede en temasesjon om verning av skog. Hun skal også ha innlegg på sesjonen om klimafinansiering. Og på tampen av toppmøtet er Solberg blant et lite antall utvalgte regjeringssjefer og ministre som inviteres til middag hos FNs generalsekretær Ban Ki-moon der veien videre fram mot Paris er temaet.

Første gang - Det er sjelden så mange ledere møtes for å diskutere dette temaet som i dag. Jeg synes at initiativet til FNs generalsekretær, Ban Ki-moon har vært et viktig initiativ. Det løfter klima opp på det høyeste beslutningstakernivået, og det skal være med på å skape handling og bidra til farta fram mot møtet i Paris, sier Solberg.

- Er det noen spesielle ledere du ser fram til å treffe?

- Jeg synes det er hyggelig å være her. Vi har nettopp hatt et møte i Cardiff hvor jeg har møtt mange over to dager. Det som kan være spennende her, er å møte flere ledere fra Asia for å høre deres syn på temperaturendringene. Jeg har vært her som stortingsrepresentant for lenge, lenge sien og fulgt møtet. Det blir selvfølgelig et helt annet program og inngripen i beslutningsprosessene som statsminister, sier Solberg.

Nye skogavtaler Samtidig varsler Solberg at Norge har inngått klima- og skogpartnerskap med Peru og Liberia.

- Norge vil bidra med 2,8 milliarder kroner til Peru og Liberias arbeid med å redusere klimagassutslippene fra avskoging. Dette vil gi grunnlag for grønn økonomisk vekst i de to landene, sier Solberg om avtalene.

Norge vil bruke inntil 1,8 milliarder i Peru og 1 milliard i Liberia. er verdens femte største regnskogland og har verdens fjerde største karbonlager bundet opp i tropisk skog. I Liberia er skogene under stort press fra kommersiell hogst, landbruk og trekullproduksjon.