Vil inndra drosjeløyver uten dom

Utvalg vil stoppe skattefusket i taxinæringen ved å inndra drosjeløyvet før domfellelse foreligger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et utvalg foreslår å stoppe skattefusket i taxinæringen ved å inndra drosjeløyvet så snart skattejuks er avslørt, og før en fellende dom foreligger.

Taxibransjen har selv deltatt i arbeidsgruppen som har vært ledet av Byrådsavdelingen for miljø og samferdsel i Oslo.

Gruppen foreslår at eiere og sjåfører som driver med juks, umiddelbart skal fjernes fra yrket, skriver Aftenposten.


Stort omfang Ligningsmyndighetene mener at 336 drosjeeiere til sammen har kjørt svart for 405 millioner kroner, i tillegg til at 584 drosjeansatte skal ha kjørt svart for over 115 millioner.

Ferske tall fra NAV viser dessuten at over 600 drosjeeiere og sjåfører har mottatt over 100 millioner kroner i trygd samtidig som de har kjørt svart.

Administrerende direktør i Norges taxiforbund, Wiggo Korsnes, mener det bør være like lett å miste løyvet i drosjebransjen som i restaurantbransjen.

- Vi må oppheve taushetsplikten, slik at skattemyndighetene kan melde fra til dem som utsteder drosjeløyver, sier Korsnes til avisen.


Vil endre Samferdselsdepartementet ser behovet for å effektivisere regelverket, ifølge statssekretær Steinulf Tungesvik (Sp).

For å få drosjelyve, kreves det god vandel. Ny politiattest må leveres minst hvert femte år, og myndighetene kan inndra et løyve når en person er domfelt. Men etter dagens regler kan løyvet ikke inndras selv om ligningsmyndighetene sitter med kunnskap om skattejuks fordi denne informasjonen er taushetsbelagt.

Dermed kan drosjejukserne fortsette å håve inn penger på løyvene sine fram til en eventuell dom.

- Noen har fått et offentlig gode, altså løyve, som det er knyttet krav til. Her foreligger det klare brudd på de kravene. Drosjesaken i Oslo har et enormt omfang, og vi ser behovet for å effektivisere regelverket slik at det reageres raskere. Nå må man vente på dom. Dette skal følges opp raskt, sier Tungesvik.

(NTB)