Vil inndra jaktvåpen utenom sesong

For å unngå flere drap, foreslår organisasjonen Alternativ Til Vold.

DREPTE EKSKONE OG STEDATTER: Et bitter skilsmisseoppgjør skal være årsaken til at Harald Borgen (61) mandag denne uken skjøt og drepte sin ekskone Mette Kreim Borgen (59) og hennes datter Isabelle Kreim Lie (41) i parets tidligere hus på Nesøya. 
Foto: SCANPIX
DREPTE EKSKONE OG STEDATTER: Et bitter skilsmisseoppgjør skal være årsaken til at Harald Borgen (61) mandag denne uken skjøt og drepte sin ekskone Mette Kreim Borgen (59) og hennes datter Isabelle Kreim Lie (41) i parets tidligere hus på Nesøya. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Alternativ Til Vold foreslår å samle inn alle jaktvåpen utenom sesong for å forebygge at menn tar livet av sine tidligere partnere, barn og seg selv.

- En måte å forebygge drap i nære relasjoner er å minske menns tilgang på våpen. Det er gjort en god jobb med å ufarliggjøre heimevernsvåpnene ved at tennstemplene må leveres inn. En tilsvarende jobb kan gjøres i forhold til jaktvåpen, sier Pål Kristian Molin, psykolog og prosjektleder i Alternativ Til Vold (ATV) til Dagsavisen.

Han ser ingen grunn til at jaktvåpen skal oppbevares i private hjem utenfor jaktsesongen.

- De kan samles inn og låses ned på et lager, sier Molin.

Norges Jeger- og fiskerforbund er kritisk til forslaget.

- Det er alltid sesong for en eller annen type jakt. En person som vil skyte noen kan uansett gå til et sånt depot å hente ut våpenet sitt. Det ville bli det samme som å ha et depot for biler, for å kontrollere at folk ikke fyllekjører, sier Espen Farstad, informasjonssjef i Norges jeger og fiskerforbund.

Vibeke Ottesen, som jobber med et doktorgradsprosjekt hvor hun kartlegger drap i nære relasjoner i Norge fra 1980 til i dag, ser for seg at bedre våpenkontroll vil kunne hindre noen drap i nære relasjoner.

- Det har nok noe for seg å kontakte en manns partner eller tidligere partner før våpentillatelse gis. Slik gjøres det i land som Canada og Australia, forteller hun.

Fra 1995 til 2004 skjedde det totalt 383 drap i Norge. 134 av dem var drap i en nær relasjon.

35 av 134 gjerningsmenn tok sitt eget liv. De fleste av disse drapene ble utført med skytevåpen.

(NTB)