Vil inndra jaktvåpen utenom sesong

For å unngå flere drap, foreslår organisasjonen Alternativ Til Vold.

DREPTE EKSKONE OG STEDATTER: Et bitter skilsmisseoppgjør skal være årsaken til at Harald Borgen (61) mandag denne uken skjøt og drepte sin ekskone Mette Kreim Borgen (59) og hennes datter Isabelle Kreim Lie (41) i parets tidligere hus på Nesøya. 
Foto: SCANPIX
DREPTE EKSKONE OG STEDATTER: Et bitter skilsmisseoppgjør skal være årsaken til at Harald Borgen (61) mandag denne uken skjøt og drepte sin ekskone Mette Kreim Borgen (59) og hennes datter Isabelle Kreim Lie (41) i parets tidligere hus på Nesøya. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

Alternativ Til Vold foreslår å samle inn alle jaktvåpen utenom sesong for å forebygge at menn tar livet av sine tidligere partnere, barn og seg selv.

- En måte å forebygge drap i nære relasjoner er å minske menns tilgang på våpen. Det er gjort en god jobb med å ufarliggjøre heimevernsvåpnene ved at tennstemplene må leveres inn. En tilsvarende jobb kan gjøres i forhold til jaktvåpen, sier Pål Kristian Molin, psykolog og prosjektleder i Alternativ Til Vold (ATV) til Dagsavisen.

Han ser ingen grunn til at jaktvåpen skal oppbevares i private hjem utenfor jaktsesongen.

- De kan samles inn og låses ned på et lager, sier Molin.

Norges Jeger- og fiskerforbund er kritisk til forslaget.

- Det er alltid sesong for en eller annen type jakt. En person som vil skyte noen kan uansett gå til et sånt depot å hente ut våpenet sitt. Det ville bli det samme som å ha et depot for biler, for å kontrollere at folk ikke fyllekjører, sier Espen Farstad, informasjonssjef i Norges jeger og fiskerforbund.

Vibeke Ottesen, som jobber med et doktorgradsprosjekt hvor hun kartlegger drap i nære relasjoner i Norge fra 1980 til i dag, ser for seg at bedre våpenkontroll vil kunne hindre noen drap i nære relasjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer