100: Demokraten Richard Creagan vil heve aldersgrensen for sigaretter til 100 år. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
100: Demokraten Richard Creagan vil heve aldersgrensen for sigaretter til 100 år. Illustrasjonsfoto: NTB ScanpixVis mer

Vil innføre 100-årsgrense for sigaretter

- Ofre for en latterlig farlig bransje som har utviklet et produkt de vet er dødelig.

På Hawaii er i dag aldersgrensen for tobakk 21 år, men om demokraten Richard Creagan får det som han vil, skal denne aldersgrensen økes betraktelig i løpet av kort tid.

Ifølge CNN akter han å foreslå en 100-årsgrense på å kjøpe og røyke sigaretter.

Creagan, som selv er utdannet lege, kaller ifølge Sky News sigaretten for «den dødeligste gjenstanden i menneskehetens historie», og han mener det er statens ansvar å se til borgernes helse.

- Vi har ei gruppe mennesker som er veldig avhengige, og som jeg ser det ofre for en latterlig farlig bransje som har utviklet et produkt de vet er dødelig. Vi gir ikke mennesker fri tilgang på opiater eller andre reseptbelagte medisiner, sier han til Hawaii Tribune Herald.

- Stopper ikke problemet

I store deler av verden har myndighetene tatt i bruk økte priser og kampanjer som opplyser om det mulige skadeomfanget for å komme røykinga til livs. Det synes ikke Creagan er tilstrekkelig.

- Det stopper ikke problemet, sier han.

Dersom forslaget klubbes igjennom, vil det tre i kraft for fullt i 2024. I mellomtiden er planen å øke aldersgrensa gradvis: 30 år i 2020, 40 år i 2021, 50 år i 2022 og 60 år i 2023 før det blir 100 år i 2024

Bakgrunnen for denne trinnvise økningen er for at delstaten skal få anledning til å dekke inn de tapte avgiftsinntektene på andre måter.

Vil legalisere marijuana

CNN viser til en forskningsrapport der man kan lese at det har stor innvirkning å heve aldersgrensen til 21 år. Creagans tanke er at den betrakelig høyere aldersgrensen vil få folk til å avstå fra røykinga i det store og det hele.

Forbudet vil i første omgang bare gjelde sigaretter, og verken sigarer, e-sigaretter eller tyggetobakk vil havne under det samme strenge aldersregimet.

Britiske The Independent skriver også at Creagan er for å legalisere marijuana i delstaten, men at han argumenterer for at det ikke er på langt nær like helseskadelig.

I de fleste amerikanske delstater er aldersgrensen som i Norge 18 år, men noen få har hevet den til 19 år.