Vil innføre avgift på pc og mobiler

Arbeiderpartiets mediepolitiske talsmann åpner for å erstatte NRK-lisensen.

TV PÅ MOBIL:  Allerede i 2006 lanserte NRK mobilløsninger med tv - her fra en presentasjon på Tyholt med med en BBC-sending i ruta. ARKIVFOTO: GORM KALLESTAD, SCANPIX.
TV PÅ MOBIL: Allerede i 2006 lanserte NRK mobilløsninger med tv - her fra en presentasjon på Tyholt med med en BBC-sending i ruta. ARKIVFOTO: GORM KALLESTAD, SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||
(Dagbladet): Nå gir også Arbeiderpartiet en åpning for å fjerne NRK-lisensen i sin nåværende form.

For 2010 har Stortinget bestemt at du må betale 2 434,32 kroner til driften av den statlige kringkastingen.

NRK-lisensen kan bli erstattet med en avgift på pc'er og mobiltelefoner isteden - fordi publikum ser stadig mer tv på andre plattformer enn tradisjonelle tv-apparater.

- Med en tv-hverdag som man ser i dag, kan ikke NRK-lisens forsvares for alltid og ha evig liv, sier Aps medpolitiske talsmann Kåre Simensen til Dagens Næringsliv. Han er medlem av Stortingets familie- og kulturkomite.

Han peker på at den teknologiske utviklingen er i ferd med å viske ut de tradisjonelle grensene mellom ulike medier.

Ikke bastant på bare NRK Og Arbeiderpartiets medietalsmann er heller ikke bastant på at en ny avgift på mobiler og pc'er skal være øremerket NRK i framtiden.

- Den raske teknologiutviklingen utfordrer oss og gjør en gjennomgåelse av dagens system nødvendig. Det er sunt med en debatt, og så får konklusjonene komme i etterkant, sier Simensen.

Så langt har Arbeiderpartiet forsvart dagens NRK-lisens.

Fremskrittspartiet har allerede varslet et forslag om en medielisens som skal være nøytral og ikke bare tilfalle NRK.

Frp har tidligere fått nedstemt forslag om å fjerne NRK-lisensen helt, mens Høyre og Venstre vil gi tilskudd til NRK over statsbudsjettet istedenfor å kreve inn lisens, som om lag 1,8 millioner husstander må betale nå.

NRK: -OK Fungerende kringkastingssjef Annika Biørnstad i NRK er åpen for at en medieavgift  avløser avløser dagens NRK-lisens.

- Vi er opptatt av å sikre en god inntekt i framtiden, og når innholdet vårt publiseres på så mange ulike plattformer er dette en mulig løsning, sier hun til Dagens Næringsliv.

Danmark har hatt en slik avgift på pc'er og 3G-mobiler siden 2007 - begrenset til en avgift pr. husstand.

I Tyskland er det allerede vedtatt en slik ordning, og myndighetene i Finland vurderer å gjøre det samme.

3,6 milliarder Kulturdepartementets tall viser at NRK fikk nær 3,6 milliarder kroner i lisenspenger så seint som i 2006.

Siden da har antallet lisensbetalere økt.

Lisenspengene har alltid finansiert mer enn 90 prosent av NRKs drift, viser beregningene i den samme stortingsmeldingen.

IKKE BARE SJAKK:  Arbeiderpartiets mediepolitiske talsmann hilser på sjakkmester Magnus Carlsen utenfor Stortinget tidligere i år i forbindelse med Tromsøs søknad om å arrangere sjakk-OL. Nå er Simensen åpen for å vurdere NRK-lisensen. FOTO: ERLEND AAS, SCANPIX.
IKKE BARE SJAKK: Arbeiderpartiets mediepolitiske talsmann hilser på sjakkmester Magnus Carlsen utenfor Stortinget tidligere i år i forbindelse med Tromsøs søknad om å arrangere sjakk-OL. Nå er Simensen åpen for å vurdere NRK-lisensen. FOTO: ERLEND AAS, SCANPIX. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer