Coronaviruset:

Vil innføre coronapasset umiddelbart

Tromsø kommune har planlagt et ekstraordinært formannskapsmøte for å kunne innføre coronapasset i det samme det juridiske er på plass.

ORDFØRER: Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen har lenge tatt til orde for et coronapass. Han forteller at kommunen er klare for å innføre det snarest. Foto: Marius Fiskum
ORDFØRER: Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen har lenge tatt til orde for et coronapass. Han forteller at kommunen er klare for å innføre det snarest. Foto: Marius Fiskum Vis mer
Publisert

- Vi gjennomfører et ekstraordinært formannskapsmøte så fort forskriften om coronapasset er klar, sier Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen til Dagbladet.

Han forteller at kommuneledelsen hadde et møte med Helse- og omsorgsdepartementet i dag, onsdag, klokka 11, og at konklusjonene er at man nå jobber for å få det ferdig til fredag.

- Våre jurister koordinerer med departementet, og slik det ser ut nå vil det bli et ekstraordinært formanskapsmøte på fredag, sier Wilhelmsen etter møtet.

- Vi i kommunen gjør alt vi kan for at dette skal være klart før helga. Hele formannskapet er innstilt på at vi skal stå klare for å innføre dette så fort vi får lov, fortsetter han.

SKJERPES: Antall innlagte coronapasienter har økt de siste ukene - nå innføres nye tiltak. Vis mer

- Hvordan blir helga i Tromsø da?

- Vi har hatt et møte med utelivsbransjen, og de har en app som kan lastes ned for å lese en QR-kode. Dette gjelder alle kulturarrangementer, restauranter og konferanser, svarer ordføreren.

- Jeg har også hatt møter med reiselivsnæringa og NHO og alle er innstilt på at dette er veien tilbake til normal jobb, fortsetter han.

- Forhindre nedstenging

Wilhelmsen tok tidlig til orde for innføringen av et coronapass. Onsdag i forrige uke gikk han ut i Dagbladet og sa at «coronapasset må innføres nå».

To dager etter opplyste regjeringen på en pressekonferanse at de åpner for at kommunene kan ta i bruk lokale coronapass for å forhindre nedstenging.

Også da ble det nevnt at bruk av coronapasset kan bli et nasjonalt tiltak.

Utsteder, konsertsteder, idrettsarrangementer, kinoer og teater, ble nevnt som aktuelle steder for et slikt tiltak.

- Nå som alle har fått tilbud om vaksine, er det lettere å se for seg at man kan bruke coronasertifikatet for å forhindre stor spredning av smitte, sa statsminister Jonas Gahr Støre.

- Mer utstrakt bruk

Siden da har Helsedepartementet jobbet med FHI og Helsedirektoratet for å få det juridiske og praktiske på plass.

- Vi håper å ha dette på plass i løpet av denne uken. Samtidig jobber vi med å se på mer utstrakt bruk av coronasertifikat nasjonalt, skrev Helse- og omsorgsdepartementet mandag i en epost til NTB.

Dobling i innlagte

Det er i dag registrert 58 nye tilfeller av coronasmitte i Tromsø sist døgn. Universitetssykehuset i Nord Norge (UNN) meldte om en økning i antall innlagte covid-pasienter.

Forrige torsdag var 12 coronasmittede personer innlagt på Universitetet i Nord-Norge (UNN). I dag er dette tallet doblet, opplyser sykehuset til Dagbladet.

- Dagens tall er 24, tre flere enn i går, sier kommunikasjonsrådgiver ved UNN, Jørn Resvoll til Dagbladet.

- Tallene svinger, noe vi også er forberedt på. Historien viser at antall innleggelser stort sett følger smittetrykket i samfunnet rundt oss. Det er krevende, men foreløpig håndterbart takket være ansatte som virkelig står på, sa kommunikasjonsrådgiver ved UNN, Jørn Resvoll til Dagbladet i går.

Ordfører Wilhelmsen sier at situasjonen er utfordrende, men oversiktlig.

- Vi gjør tilpasninger nå fordi det er press på sykehuset. Vi regner med at vi må leve med smitte i samfunnet framover, i mye større grad enn tidligere, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer