Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil innføre eget dagligvareombud

Matvarekjedeutvalget mener norske matvarer er for dyre.

FÅR OMBUD?: Mona Stenberg Thoresen på bildet er tidligere "Luksusfellen"-deltaker. Her fra en reportasje i 2009, hvor hun gir tips og råd om hvordan man kan spare penger ved å handle mer fornuftig. Nå vil matkjedeutvalget hjelpe forbrukerne enda mer, og foreslår et eget dagligvareombud. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FÅR OMBUD?: Mona Stenberg Thoresen på bildet er tidligere "Luksusfellen"-deltaker. Her fra en reportasje i 2009, hvor hun gir tips og råd om hvordan man kan spare penger ved å handle mer fornuftig. Nå vil matkjedeutvalget hjelpe forbrukerne enda mer, og foreslår et eget dagligvareombud. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Matkjedeutvalget vil gi forbukerne mer makt, og foreslår et eget dagligvareombud.

I utredningen til utvalget går det klart fram at forbrukerne har fått mindre makt som en konsekvens av den økte eierskapsstrukturen i matvareindustrien.

Dagligvareportal
- Forbukerne skal sikres en rimelig andel av ytelser gjennom pris, utvalg, kvalitet og tilgjengelighet, slår utvalget fast i sine anbefalinger.

Derfor vil utvalget i tillegg til et ombud for dagligvarehandelen, ha en egen dagligvareportal hvor forbrukerne kan gå inn og sjekke prisene på de ulike matvarene.

For høye priser
Utvalget, ledet av tidligere KrF-politiker Einar Steensnæs, legger stor vekt på at de norske matvareprisene er «betydelig høyere enn hos våre handelspartnere».

Ifølge tall fra SIFO er næringsmidler 23 prosent lavere i Sverige og 6 prosent lavere i Danmark.

.. og dårligere utvalg
- Forskjellene (i priser) er så stor (sammenlignet med Sverige) at heller ikke generelt høyere marginer i matkjede i Norge som følge konkurransebegrensninger, kan utelukkes, skriver utvalget i rapporten og konkluderer:

- Undersøkelser bekrefter at det norske markedet har høyere priser og dårligere utvalg sammenliknet med de fleste andre europeiske land.

Vanskelig å forstå
Utvalget foreslår også at de såkalte egenproduserte merkevarene, EMV, skal matmerkes. I tillegg foreslår Steensnæs-utvalget en ny lov for å sikre redelighet i forhandlinger og god handelsskikk i matvaremarkedet. En slik lov kan i neste omgang sikre forbrukerne rimeligerer priser, bedre utvalg, bedre kvalitet og at varene er letter tilgjengelig.

I en undersøkelse utført av utvalget, kommer det fram at både primærprodusenter og leverandører har problemer med å forstå hvorfor prisene blir så høyre. Også kjøpmenn har vanskelig med å forstå sammenhengen mellom deres fortjeneste og prisen som settes på varene.

FOR DYRT: Matvarekjedeutvalget konkluderer med at norske forbrukere betaler altfor mye for norske daglivarer og viser til at prisene ligger langt over snittet i hele Europa. Bare i Sverige er prisene 23 prosent lavere. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
FOR DYRT: Matvarekjedeutvalget konkluderer med at norske forbrukere betaler altfor mye for norske daglivarer og viser til at prisene ligger langt over snittet i hele Europa. Bare i Sverige er prisene 23 prosent lavere. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media