REDNINGSPLAN: Nicolas Sarkozy og Angela Merkel lanserte sin redning for eurosonen i går. Den går ut på at regjeringssjefene i de 17 eurolandene skal møtes to ganger årlig for å legge opp den økonomiske politikken. Foto: Patrick Kovarik/AFP/Scanpix
REDNINGSPLAN: Nicolas Sarkozy og Angela Merkel lanserte sin redning for eurosonen i går. Den går ut på at regjeringssjefene i de 17 eurolandene skal møtes to ganger årlig for å legge opp den økonomiske politikken. Foto: Patrick Kovarik/AFP/ScanpixVis mer

Vil innføre «Euroens forente stater»

Slik skal Tyskland og Frankrike holde sine fattige fettere i ørene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gjeldskrisa i euro-landene i Sør-Europa åpner nå opp for større europeisk integrasjon. Det er klart etter at Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Nicolas Sarkozy møttes i går kveld.

Forslaget de to kommer med for å løse problemet med løpske renteutgifter i «periferilandene» er å innføre en egen eurosone-regjering, der de 17 regjeringene som inngår i valutasamarbeidet skal møtes to ganger årlig. Møtene skal ledes av «EU-president» Herman van Rompuy, leder av Det europeiske råd.

- Vi ønsker en ekte økonomisk regjering, sier Sarkozy om det nye organet, som vil legge store økonomiske føringer for samtlige euroland.

Skal innføres neste sommer I tillegg til en ny regjering som skal sørge for at alle land i eurosonen går i samme takt, ønsker Merkel og Sarkozy at det innføres en ny skatt på finansielle transaksjoner, som skal øke inntektene til EU.

BBC skriver at markedene reagerte negativt på forslaget til Merkel og Sarkozy, flere investorer hadde ventet seg større - og mer realistiske - tiltak.

Etter planen skal den nye euro-regjeringen fungere fra sommeren 2012. De to europeiske lederne mener imidlertid det er for tidlig å innføre egne euro-obligasjoner, som gjør det mulig for samtlige euro-land å låne til samme rente i markedet. Det vil i så fall føre til lavere renter for de svake økonomiene, mens de sterke - som Tyskland, vil kunne oppleve høyere rente på sin gjeld.

Gårsdagens møte ble holdt få dager etter nye dårligere tall for både fransk og tysk økonomisk vekst.

Kan være løsningen En gjennomføring av en enda tettere samkjøring av de 17 euro-landene innen neste sommer anses som urealistisk, følge en ekspert nyhetsbyrået AP har snakket med.

LEDERTRIO: Leder av Det europeiske råd, Herman Van Rompuy, skal lede møtene i det nye økonomiske rådet i eurosonen. Angela Merkel og Nicolas Sarkozy representerer de to største økonmiene i eurosonen, dermed vil de tre på bildet ha svært mye makt i det nye europeiske samarbeidet. Oliver Hoslet/EPA/Scanpix
LEDERTRIO: Leder av Det europeiske råd, Herman Van Rompuy, skal lede møtene i det nye økonomiske rådet i eurosonen. Angela Merkel og Nicolas Sarkozy representerer de to største økonmiene i eurosonen, dermed vil de tre på bildet ha svært mye makt i det nye europeiske samarbeidet. Oliver Hoslet/EPA/Scanpix Vis mer

- På overflaten ser dette veldig modig ut: En føderal eurosone. I praksis ser det imidlertid ut som en luftig drøm, sier David Gilmore, som jobber i et analysebyrå.

Andre analytikere sier at nettopp en sterkere integrering, der de solide økonomiene i realiteten garanterer for de svake, kan være løsningen på gjeldsfloka i Hellas, Portugal, Irland og etterhvert Italia og Spania.

Forslaget om økt integrasjon innen eurolandene og mindre nasjonalt selvstyre har vært annonsert av EU-skeptikere siden euroen ble innført. EU-parlamentarikeren Daniel Hannan holdt en tale i våres, der han sa at en slik utvikling var uungåelig. Hannan er en av de mest toneangivende EU-kritikerne i Europaparlamentet.