Vil innføre forbud mot balltre

Advokat Bjarne Bastiansen mener det bør bli forbudt å bære balltre offentlig. Justispolitiker Gunn-Karin Gjul (Ap) lover å ta opp saken i justiskomiteen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet fortalte i går om Kim og hans familie, som fikk sine liv snudd på hodet i fjor høst. Kim er alvorlig hjerneskadd etter at han ble slått i hodet av en fremmed 20-åring.

Nå kaster voldsmannens advokat, Bjarne Birger Bastiansen, ut følgende spørsmål: Hvorfor er det forbudt å gå med kniv på gata, men ikke et svært balltre?

- Jeg skal ikke påstå at et forbud ville gjort noe fra eller til i denne saken. Men jeg tror et forbud kan hindre liknende saker fra å skje og begrense spredningen av slike køller. Jeg har aldri sett et balltre bli brukt til det det er ment for. Hvor mange er det som spiller baseball i dag?

- Politikerne var flinke til å forby kniver på offentlig sted. Men et balltre er like farlig, slår Bjarne Bastiansen fast.

Vurderer forbud

I fjor skjerpet justispolitikerne straffeloven på flere punkter. Nå kan politiet arrestere folk som bærer kniv eller liknende redskaper på offentlig sted. Men går du rundt med et balltre, kan ikke politiet gjøre noe før det blir brukt til vold eller trusler. Nestleder i justiskomiteen Gunn-Karin Gjul (Ap) synes advokaten har et godt poeng.

- Jeg vil be justisministeren om å ta en gjennomgang av loven. Vi bør vurdere om også balltrær bør komme inn under forbudet mot å bære kniv offentlig. Men jeg tar forbehold om at dette må være praktisk gjennomførbart. Vi må ikke ramme vanlig idrettsaktivitet, sier Gjul.

Ingen støtte

Hun får ikke støtte fra Frp's og KrFs medlemmer i justiskomiteen.

- Alt kan stort sett brukes som et våpen. Vi kan ikke forby totoms-fire-planker heller. Det er personen bak som er problemet, sier Frp's Jan Arild Ellingsen. KrFs Einar Holstad er enig.

- Jeg ser ingen grunn til å kriminalisere balltrær. Det blir meningsløst å bare forby en av mange gjenstander som kan brukes til stump vold, sier Holstad.