Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil innføre forkjøpsrett ved salg av barnehager

- Vi vil gjøre spekulasjon mindre lukrativt, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes og SV-leder Audun Lysbakken.

MØTET: Rødt-leder Bjørnar Moxnes i samtale med fem av de 24 barna i avdeling Katthult i Tinkern barnehage på Skillebekk i Oslo, fra venstre rundt bordet Ivan (3), Mali (4), Nyapal (5), Milana (4) og Marianna (5). Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
MØTET: Rødt-leder Bjørnar Moxnes i samtale med fem av de 24 barna i avdeling Katthult i Tinkern barnehage på Skillebekk i Oslo, fra venstre rundt bordet Ivan (3), Mali (4), Nyapal (5), Milana (4) og Marianna (5). Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rødt og SV vil ha Stortinget med på å innføre meldeplikt ved salg, forkjøpsrett for kommunen og krav om å søke tilskudd på nytt når barnehager skifter eier.

- Det vil føre til at internasjonale oppkjøpsfond vil bli mindre interessert i norske barnehager. Dette er et moderat forslag, som bør få flertall, sier Bjørnar Moxnes.

Skumme fløten

Rødt-lederen mener det er på høy tid å få ned temperaturen i barnehagemarkedet.

- For når internasjonale kapitalfond er aggressive på oppkjøpssiden, så er det fordi barnehager er tre ganger mer lønnsomt enn å ha aksjer på Børsen.

- Jeg synes det er perverst at barnehager finansiert av skattepenger og foreldrebetaling gir grådige aktører superprofitt ved å skumme fløten av offentlige tilskudd, sier Rødts stortingsrepresentant.

TINKERN: Tinkern barnehage på Skillebekk i Oslo driftes av stiftelsen Kanvas på oppdrag fra kommunen, fra venstre fungerende daglig leder Gunhild Deinboll, stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes og Synne Alsaker, kommunikasjonssjef i Kanvas. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
TINKERN: Tinkern barnehage på Skillebekk i Oslo driftes av stiftelsen Kanvas på oppdrag fra kommunen, fra venstre fungerende daglig leder Gunhild Deinboll, stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes og Synne Alsaker, kommunikasjonssjef i Kanvas. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

Bidra til å bremse

Den ideelle barnehagestiftelsen Kanvas stiller seg bak forslaget om at ny eier må søke tilskudd på nytt når en barnehage selges.

- Det gir kommunene mulighet til å tilpasse antall barnehageplasser i kommunen til etterspørselen. Hvis det er overdekning i kommunen, har de i dag ingen annen mulighet enn å redusere kommunale plasser, sier kommunikasjonssjef Synne Alsaker i Kanvas.

- Hvis dette forslaget også bidrar til å bremse litt av markedet, så anser vi det som en fordel. Når det gjelder forkjøpsrett i praksis, ser vi ikke helt for oss hvordan det kan løses, sier Alsaker.

Avviser oppkjøp

Hun opplyser at internasjonale kapitalfond har vist interesse for å kjøpe dem opp.

- Vi har avvist det. Det er ikke en aktuell problemstilling for oss, vi er ikke til salgs. Vi er en stiftelse med ideelle formål, og vi har ingen eiere.

- Vi er ikke ute etter å tjene penger. Vi skal bare drifte gode barnehagene, og sørge for at pengene vi får i tilskudd og foreldrebetaling kommer barna til gode, sier Alsaker.

Tilbake til barna

Gunhild Deinboll har ansvaret for 30 ansatte og 120 barn i Tinkern Kanvas barnehage på Skillebekk i Oslo.

- Vi har en arbeidsgiver som tar oss på alvor. For meg er det viktig å jobbe i en barnehageorganisasjon der det ikke sitter en eier og tar stort utbytte.

- Her går pengene tilbake til barna og til driften. Jeg opplever at vi har et romslig vikarbudsjett, til innkjøp av leker og til turer for barna, sier Gunhild Deinboll.

NARRESPILL: SV-leder Audun Lysbakken mener debatten om offentlig eller privat velferd er et narrespill. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
NARRESPILL: SV-leder Audun Lysbakken mener debatten om offentlig eller privat velferd er et narrespill. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

SV: - Det er utrolig

SV-leder Audun Lysbakken, som fremmer antiprofitt-forslaget sammen med Rødt, poengterer at muligheten for å tilrane seg fellesskapets penger er stor.

- Nesten alle erkjenner at vi har et problem med den store profitten som forsvinner fra barnehagene våre til noen få, store selskaper og rike mennesker. Jeg synes det er utrolig at det bare er SV og Rødt som fremmer forslag som kan sette grenser for dette, sier Audun Lysbakken.

Og legger til:

- Vi vil helst forby det totalt, men nå prøver vi i det minste å lage noen begrensninger på hvor rik man kan bli på å drive barnehager.

- Et narrespill

- Spørsmålet er nå om Arbeiderpartiet, Senterpartiet og KrF kan være med et forslag som gir kommunene litt større muligheten til selv å styre sin egen barnehagesektor, sier Audun Lysbakken.

SV-lederen mener landet er i en kritisk fase i velferdspolitikken.

- Debatten om offentlig eller privat velferd er et narrespill. For egentlig står konflikten mellom kommersiell og ikke-kommersiell velferd. Det er vi som er de fremste forsvarerne av de små ideelle private, som taper når de kommersielle gigantene får stadig større muskler. Vårt forslag er et forsøk på å gjøre noe med det.

Profittfrie barnehager

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er opptatt av at de kommersielle barnehagene har økt på bekostning av de ideelle de siste årene.

- De kommersielle vokser på bekostning av ideelle. Kommersielle aktører har økt med nesten 168 prosent flere barnehager siden 2005. Samtidig er ideelle nesten halvert.

- Vi vil ha profittfri barnehagesektor og redde mangfoldet i barnehagesektoren. Vi må legge til rette for å trappe opp det ideelle eierskapet på bekostning av kommersielle, sier Rødt-lederen.

Og fortsetter:

- Måten velferdsprofitørene får ut hundretalls millioner kroner fra barnehagene våre skjer ikke ved utbytte. Nei, det skjer ved salg. Mesteparten av verdien i en privat barnehage ligger i det offentlige tilskuddet.

- Det er det du kjøper, når du kjøper en barnehage; en evigvarende rett til tilskudd, et sugerør i statskassa til evig tid. For en privat barnehage kan ikke legges ned. Hvis en kommune har overkapasitet, så må de legge ned offentlige barnehageplasser, sier Bjørnar Moxnes.

Som i likhet med SV håper at forslaget deres får flertall:

- Jeg forventer at Arbeiderpartiet og Senterpartiet støtter oss, og at KrF kjenner sin besøkelsestid. Sammen med SV har vi jobbet for å stille et forslag som det er mulig å samle et flertall rundt, sier Moxnes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!