Vil innføre meldeplikt på joiking

Samer i Kautokeino raser mot forslaget som kan pålegge dem å varsle politiet før de joiker offentlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Impulsive joikere i Kautokeino kan gå tøffe tider i møte dersom lokalpolitikerne får det som de vil.

I forslaget til nye politivedtekter for kommunen foreslås det nemlig å innføre meldeplikt for joik på offentlig plass.

Det betyr at joikere som opptrer på kommunal grunn må få tillatelse fra politiet på forhånd, slik andre kor, sangere og musikere må. Brudd på en eventuell meldeplikt kan i teorien straffes med bøter.

- Denne forskriften kan føre til at joiken forsvinner helt og at joiking blir bare på tilstelninger og scener, sier nestleder Ante Mihkkal Gaup i joikernes interesseorganisajon til  NRK Sami Radio.

- Uhørt

Forslaget har i dag skapt sterke reaksjoner blant Kautokeinos mange samer.


- Dette er helt uhørt. Joiken er en kommunikasjonsform og en viktig del av vår kultur, sier Ánne Márjá Gaup Eira, leder av Norske Samers riksforbunds valgstyre i Kautokeino.

Eira synes kommunen burde brukt tid og ressurser på andre ting enn å utrede og eventuelt vedta et slikt forslag.

- Det er jo ikke slik at samer går og joiker overalt. Kommunen har viktigere saker ta seg av, for eksempel å skape arbeidsplasser, sier Gaup Eira til Dagbladet.no.

SAMI ÆDNAN»: Mattis Hætta og Sverre Kjeldsberg joiket seg til seier i den norske Grand Prix-finalen i 1980. Foto: SCANPIX
SAMI ÆDNAN»: Mattis Hætta og Sverre Kjeldsberg joiket seg til seier i den norske Grand Prix-finalen i 1980. Foto: SCANPIX Vis mer

Joike-protest

Da meldeplikt-forslaget ble behandlet i et kommuneutvalg i Kautokeino i dag, var det med høylytt joik som bakgrunnsmusikk.

Utenfor lensmannskontoret og kommunehuset sto nemlig samer og sang i protest.

- Mellom ti og femten joiket utenfor. Det var veldig fint, sier Kautokeino-lensmann Nils Henriksen til Dagbladet.no.

Politiet har ingenting med meldeplikt-forslaget å gjøre. Lensmannen vil derfor ikke ta stilling til hva som eventuelt blir vedtatt.

- Det er kommunen som er lovgiver i dette tilfellet. Vi i politiet må bare følge det som blir vedtatt.

- Misforstått

Det kommunale utvalget som står bak forslaget, føler seg fullstendig misforstått.


- Medlemmet som fremmet forslaget mente at joik skal sidestilles med all annen sang, sier Dagny Sofie Aune, som leder utvalget, til Dagbladet.no.

Ifølge Aune var forslaget overhodet ikke ment som et angrep på samisk sang og kultur.

- Snarere tvert imot. I forslaget ligger at joik er like verdifull som annen sang, men dette har med ro og orden å gjøre. Hvis noen for eksempel vil stille seg opp og promotere sin nye joikeplate, skal man i henhold til normalpolitivedtektene melde fra til politiet om dette.

Kautekeino er den kommunen med flest samer i landet. Helt fram til 1990-tallet var joiking forbudt på alle Kautokeino-skolene.