BLIR TILBUDT FORLIK:  Den nå 26 år gamle datteren til den dømte kvinnen i Alvdal-saken er her på vei ut fra Eidsivating lagmannsrett høsten 2011. Nå vil Gjerdrum kommune i Akershus prøve å komme til forlik med den unge kvinnen fordi barnevernet sviktet mens hun bodde i kommunen.
Foto: Steinar Schjetne / NTB Scanpix.
BLIR TILBUDT FORLIK: Den nå 26 år gamle datteren til den dømte kvinnen i Alvdal-saken er her på vei ut fra Eidsivating lagmannsrett høsten 2011. Nå vil Gjerdrum kommune i Akershus prøve å komme til forlik med den unge kvinnen fordi barnevernet sviktet mens hun bodde i kommunen. Foto: Steinar Schjetne / NTB Scanpix.Vis mer

Vil inngå forlik med datter til Alvdal-dømt

Gjerdrum-ordfører: - Mangelfull håndtering av barnevernet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjerdrum kommune vedgår grove feil i barnevernets håndtering av den eldste datteren til eldste datteren til den overgrepsdømte datteren i Alvdal-saken.

Nå vil formannskapet inngå forlik.

Formannskapet i kommunen ga onsdag kveld rådmannen beskjed om å jobbe for et utenomrettslig forlik med den nå 26 år gamle kvinnen.

I samme periode som hun ifølge påtalemyndigheten ble utsatt for grove seksuelle overgrep av sin egen mor og stefar, overså barnevernet i kommunen bekymringsmeldinger om jenta.

Kvinnen har også varslet søksmål og erstatningskrav mot kommunen på totalt to millioner kroner. I beløpet inngår både erstatning og oppreisning, samt advokatutgifter.

- I begges interesse - Vi innser at barnevernets håndtering har vært mangelfull. Forhandlinger om et utenomrettslig forlik er i begges interesse, sier ordfører Anders Østensen (Ap) til NTB.

Kommunen har gjentatte ganger vedgått - og beklaget - svikt i behandlingen av jenta på første halvdel av 1990-tallet - altså fra jenta var fra fire til ti år gammel. Tiltalen som er tatt ut mot jentas mor beskriver svært grove, gjentatte seksuelle overgrep i samme periode.

50 prosent ufør Den 26 år gamle datteren er 50 prosent ufør på grunn av skadene hun ble påført i barndommen. Hun mener kommunen derfor må betale erstatning fordi den aldri fulgte opp alle bekymringsmeldingene.

- Mandatet er gitt, så er det bare for rådmannen og bistandsadvokaten å komme sammen. Dette trenger ikke ta lang tid, sier ordføreren.

Han vil ikke kommentere hvordan kommunen stiller seg til det varslede kravet på 2 millioner kroner utover å si at kommunen ikke har tatt klar stilling til om det er riktig eller galt.

- Jeg har i veldig mange sammenhenger beklaget sterkt at jenta har hatt en oppvekst som et barn ikke skal ha. I det ligger det en aksept av hennes forklaring som den riktige, sier Østensen.

Jentas bistandsadvokat, Anne Kristine Bohinen, hadde ikke selv fått beskjeden fra kommunen da NTB kontaktet henne onsdag kveld. Hun er nå opptatt av å få kommet i gang med forhandlingene omgående.

Så fort som mulig - Dette hørtes meget positivt ut, og er noe min klient har ventet på lenge. Da venter jeg at det kommer en telefon fra kommunens advokat i morgen, så håper jeg vi kan få satt oss sammen så fort som mulig. Dette må vi bare prioritere, sier Bohinen.

Moren, som er dømt til 15 års fengsel for overgrep mot to av sine andre barn, risikerer 17 års forvaring hvis hun blir dømt på nytt.

Da eldstedatteren vitnet i den første straffesaken, hevdet hun blant annet at moren foreslo at datteren skulle være surrogatmor. Ideen skal ha kommet fra morens daværende samboer i Alvdal. Moren benektet selv påstandene.

Det ble også spilt av en samtale for retten mellom moren og eldstedatteren, som datteren hadde overlatt til politiet. I samtalen er sex et hovedtema. Moren gjorde framstøt overfor datterens venninne.

Moren hevder hun husket lite av samtalen fordi hun var svært beruset.

(NTB).