Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil instruere Høie om å sikre at ambulanseflypiloter blir med videre

Får instruks fra Stortinget om at piloter blir med over til Babcock.

FÅR INSTRUKS: Helseminister Bent Høie får instruks fra Stortinget om å sikre at piloter og annen kompetanse blir med over til selskapet Babcock. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FÅR INSTRUKS: Helseminister Bent Høie får instruks fra Stortinget om å sikre at piloter og annen kompetanse blir med over til selskapet Babcock. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget er fremmet av Ap, KrF og MDG, og får støtte fra Sp og SV. Dermed er det flertall for å gi Høie instruks om å sikre at erfaring og kompetanse i dagens luftambulansetjeneste videreføres.

Det kan skje enten gjennom forhandlinger med operatør, gjennom ny anbudsrunde med krav om virksomhetsoverdragelse eller på annen egnet måte, heter det i forslaget.

-Klart oppdrag

- Det blir da et klart oppdrag til Høie om å sikre kompetansen og erfaringen i luftambulansetjenesten. Vi tenker det er veldig viktig at det blir et flertall i denne saken til sjuende og sist, sier Senterpartiets Kjersti Toppe til NTB.

Dermed får Høie med seg en klar beskjed når han mandag skal møte Babcock i Tromsø. Møtet skjer i forkant av at selskapet skal forhandle med pilotene om vilkårene for å bli med over i deres selskap.

Virksomhetsoverdragelse

En stor del av debatten i Stortinget dreier seg om virksomhetsoverdragelse og at det ikke ble stilt krav om dette i anbudsrunden som Babcock vant. De ansatte ambulansepilotene må søke på sin egen stilling når Babcock overtar.

Opprinnelig var det Rødts Bjørnar Moxnes som førte saken til Stortinget med krav om å annullere anbudet. Men dette blir det ikke noe av.

- Annullering er ikke eneste løsningen. Det er mulig for regjeringen å finne andre løsninger, sier saksordfører og KrFs helsepolitisk talskvinne Olaug Bollestad.

Gradvis overtakelse?

Dersom krisen i flyambulansetjenesten forverres, er det mest aktuelt å la Babcock gradvis overta driften tidligere enn planlagt, mener helseminister Bent Høie (H).

Han viser til en tiltaksplanen fra Helse Nord for å bedre luftambulanseberedskapen både på kort og lang sikt.

- Den inneholder en risiko- og sårbarhetsanalyse av ulike scenarioer, og beskriver en rekke nye risikoreduserende tiltak hvis situasjonen skulle forverre seg. Det mest aktuelle tiltaket er å la den nye operatøren Babcock gradvis ta over noen av flyambulansebasene dersom situasjonen skulle kreve det, sa Høie (H) i Stortinget torsdag.

Babcock har sagt at de er klare til å ta over en flybase fra september og at de fra nyttår gradvis kan ta over flere baser ettersom de får de nye flyene på plass.

Fødsler og syke barn

I stortingssalen kom mange av representantene med sine personlige erfaringer. Vi fikk høre om lille Emil som falt i vannet og ble reddet av luftambulansen, og om fireåringen med nøtteallergi som takket være god beredskap kom seg til sykehus etter å ha spist pasta med pesto.

SVs representant Mona Lill Fagerås fra Nordland fortalte fra Stortingets talerstol om sin dramatiske fødsel når hennes sønn måtte forløses med akutt keisersnitt. Takket være en god akuttberedskap ved lokalsykehuset fikk hun den hjelpen hun trengte.

Saken oppdateres

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media