Vil investere 30 milliarder årlig

Mener fremtiden er et statlig solenergiselskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Under Bellonas årlige konferanse lanserte Fredric Hauge sin nye kongstanke:

– Vi foreslår rett og slett å etablere et statlig selskap som skal eie, drifte og selge strøm fra solcellepanel. Vi kan fjerne Norges årlige CO2-utslipp på 60 millioner tonn i året med å investere i solcellepanel, sier han.

– Vi må tenke slik svenskene gjorde da de lagde rammevilkår for Saab og Volvos bioetanol-satsing, sier han.

Hauge foreslår at statsministeren investerer 30 milliarder kroner årlig til et selskap han mener kan gi Norge store inntekter på sikt – på linje med Statoil. Pengene skal tas fra oljefondet.

– Investeringene vil gi inntekter for 50 år fram i tid. Jeg er sikker på at Statsol ville fått enorm interess fra internasjonale finansmiljøer, sier han.

Ved å investere i solceller produsert fra enten fornybar produksjon eller med CO2-håndtering av utslipp ser han for seg at selskapet kan gi 64 TWh i året med strøm fra solcellepaneler. Hauge mener Statsol kan gi Norge hele 2 500 nye arbeidsplasser.

– Vi har lagd planen for Jens. Vi har tilpasset oss Jens Stoltenbergs plan om at Norge skal bli karbonnøytralt, sier Hauge til Dagbladet.

STATLIG SOLENERGI: Bellonaleder, Fredric hauge, vil at staten investerer 30 milliarder årlig i et solenergiselskap. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
STATLIG SOLENERGI: Bellonaleder, Fredric hauge, vil at staten investerer 30 milliarder årlig i et solenergiselskap. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer