IQ-TEST.  Flere tyske politikere vil nå ha obligatorisk IQ-test for innvandrere.
IQ-TEST. Flere tyske politikere vil nå ha obligatorisk IQ-test for innvandrere.Vis mer

Vil IQ-teste innvandrere

Tyske politikere med kontroversielt forslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Flere tyske politikere tar nå til orde for å innføre obligatorisk intelligenstest for innvandrere. Blant disse er Peter Trapp, innenrikspolitisk talsmann for Berlin-avdelingen til regjeringspartiet CDU.

— Jeg er for intelligenstest for innvandrere, sier han til avisa Süddeutsche Zeitung.

Nytte Trapp mener at tyske myndigheter ikke bare kan se på humanitære grunner når de bestemmer hvilke innvandrere som skal få bosette seg i landet. De må også, ifølge Trapp, ta hensyn til hvilke innvandrere som har egenskaper som den tyske staten kan nyttegjøre seg. 

 — I tillegg til utdanning og faglige kvalifikasjoner, må vi også se på intelligens, sier han.  

Trapp får støtte fra leder for Europagruppa i søsterpartiet CSU, Markus Ferber. Han vil ha en felles, europeisk innvandringspolitikk der en intelligenstest kan gå inn som ett av kriteriene.  

— Humanitære grunner, for eksempel familiegjenforening, kan ikke i lengden være de eneste kriteriene man ser på, sier han.     

Reaksjoner Forslaget har valgt sterke reaksjoner i Tyskland. Berlins borgermester Klaus Wowereit fra de tyske sosialdemokratene kaller det for "diskriminerende" og sier at det viser " forakt for mennesker".  

Og opposisjonspartiet De Grønne mener det er helt andre grupper enn innvandrere CDU og CSU nå bør vurdere intelligenstest for.  

-De bør heller vurdere om det ikke hadde vært bedre å innføre en intelligenstest som en del av nominasjonsprosessen sin, sier innvandringspolitisk talsmann for partiet, Memet Kilic.

Tyskland har de to siste årene hatt en negativ flyttestrøm, og i 2009 var det 39.000 flere mennesker som forlot landet enn som flyttet til det.   

-