Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil Janukovitsj bruke bruke hæren mot folket?

Den ukrainske regjeringen ser ut til å konstatere at den bare kan gjenopprette kontroll ved å bruke hæren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV (Dagbladet): - Våre forsøk på å løse konflikten med fredelige midler, uten å ty til militær konfrontasjon, har ingen effekt, sa innenriksminister Vitalij Zakarsjenko i dag.

Regimet rakner Hva dette betyr, om regjeringen vil prøve å bruke hæren mot opprøret, eller om det bare er en konstatering av det de fleste kan se, er vanskelig å si.

Uansett kan formuleringen forstås som en trussel om å prøve og bruke hæren mot folket.

Men regimet til president Viktor Janukovitsj ser nå ut til å rakne fra flere kanter samtidig. Byen Vinnytsia er den siste der opposisjonen tok kontroll. Der skal flere hundre offiserer fra det berykede og brutale opprørspolitiet Berkut ha sluttet seg til opprørerne. Minst ti byer skal nå være under opprørernes kontroll.

Også flere parlamentarikere fra Janukovitsj parti, Regionenes parti, har sluttet seg til opposisjonen. I flere byer i Vest- og Sentral-Ukraina har ikke bare opposisjonen tatt kontroll, de har også avsatt guvernøren, som er sentralregjeringens representant. I «hovedstaden» i Vest-Ukraina, Lviv, og i flere ande byer, skal partiorganisasjonen av Regionenes parti ha opphørt å eksistere, og lokalpartiet har lagt ned seg selv.

Vil hæren la seg bruke? Innenriksministeren sa også at demonstrantenes okkupasjon av energidepartementet i dag var en terroraksjon. Han sa at hele landets energiforvyning kunne rammes.

Etter en kort okkupasjon trakk demonstrantene seg tilbake, og sa at de hadde bevist at ingen bygning i hovedstaden var trygg. Beskjeden var at opposisjonen kan gjøre som den vil i denne så langt ufullstendige revolusjonen.

Hvis regjeringen vil prøve å bruke hæren mot folket, vil det være noe helt nytt i Ukrainas korte historie. Men det er uklart om hæren vil la seg bruke. Hæren består av offiserer og menige fra hele landet, som ofte har sin lojalitet knyttet til den delen av landet de kommer fra.


Ukraina er et delt land politisk, kulturelt og historisk. Dagens opprør begynte med at president Jankuovitsj ikke skrev under på en samarbeidsavtale med EU i slutten av november. Nå er kravet ikke bare å knytte landet til EU, slik et stort flertall av folket vil, men å avsette presidenten, og ha nyvalg til president og parlament.

KAMPENE FORTSETTER: Ukraina brenner, og regjeringen har mistet kontroll i flere byer. Foto: Henning Lillegård
KAMPENE FORTSETTER: Ukraina brenner, og regjeringen har mistet kontroll i flere byer. Foto: Henning Lillegård Vis mer
Hele Norges coronakart