Barneskole anklages for rasisme:

- Vil jeg glemme denne dagen, pappa?

En 12 år gammel gutt med utenlandsk bakgrunn fikk utdelt diplom med «Trinnets klovn» på skoleavslutningen.

SKOLEAVSLUTNING: Det var under en skoleavslutning ved Kjørbekkhøgda skole i Skien at gutten fikk diplomet. Foto: Google/Privat
SKOLEAVSLUTNING: Det var under en skoleavslutning ved Kjørbekkhøgda skole i Skien at gutten fikk diplomet. Foto: Google/Privat Vis mer
Publisert

Det var torsdag denne uka at sjuende trinn ved Kjørbekkhøgda skole i Skien skulle ha skoleavslutning.

Blant elevene var en 12 år gammel gutt, som ifølge faren hadde gledet seg stort til å få utdelt et ordentlig diplom.

Skuffelsen var derfor stor da gutten ble kalt opp på scenen for å motta et tullediplom med tittelen «Trinnets klovn».

Saken ble først omtalt av lokalavisa Telemarksavisa.

- Han prøvde å holde maska, og skulle ikke vise at han var lei seg. Men vi merket det, sier guttens far til Dagbladet.

- Begynte å gråte

Selv om 12-åringen skal ha forsøkt å holde humøret oppe, forteller faren at han begynte å gråte da han viste fram diplomet til familien.

Han forteller at guttungen syntes det var tøft at publikum klappet og lo.

TRINNETS KLOVN: 12-åringen fikk diplom med «trinnets klovn», selv om han ifølge faren overhodet ikke passer den beskrivelsen. Foto: Privat
TRINNETS KLOVN: 12-åringen fikk diplom med «trinnets klovn», selv om han ifølge faren overhodet ikke passer den beskrivelsen. Foto: Privat Vis mer

- Han sa: «Pappa, jeg er ikke en sånn person. Hvorfor ler de av meg på scenen?».

Det var tre andre med utenlandsk opprinnelse fra samme trinn som også fikk diplom med «Trinnets klovn». Dagbladet har sett diplomene deres.

Ei jente med utenlandsk bakgrunn fikk diplom med «Trinnets sau».

Mener det er rasisme

Nå reagerer han på det han mener er rasisme fra skolens side.

- I vår kultur er det det verste du kan si til noen. Hvorfor får bare de tre utlendingene tullenavn? Noen fikk årets pianist, årets fotballspiller og årets smarteste. Hvorfor var det ikke tullenavn til alle?

TRINNETS SAU: Ei jente med utenlandsk opprinnelse fikk diplom med «trinnets sau». Foto: Privat
TRINNETS SAU: Ei jente med utenlandsk opprinnelse fikk diplom med «trinnets sau». Foto: Privat Vis mer

Faren sier at han ikke hadde forventet noe slikt fra skolen.

- Kallenavnet ble godkjent av fem lærere, hevder han.

Selv om rektor i etterkant kom med en beklagelse til familien, har pappaen nå meldt inn skolen til statsforvalteren i Vestfold og Telemark.

- Jeg skal kjøre denne saken videre. Jeg håper at en advokat kan ta kontakt og hjelpe meg. Det er skadelig for barnet mitt, han er en som alltid holder hodet høyt, sier han.

Tøffe dager

Faren forteller at de siste dagene har vært tøffe.

- Vi har prøvd å løfte humøret hans, men det er ikke lett. Jeg vet ikke når sønnen min kan glemme denne skoleavslutningen. Samme kveld, da han skulle legge seg, sa han: «Pappa, tror du jeg kommer til å glemme denne dagen? Jeg blir flau når andre ler av meg foran familien».

Han bekriver hendelsen som det verste han har opplevd noensinne.

- Vi har prøvd hele livet å verne om barna så de ikke blir skadet. Men de skadet barnet mitt foran hele familien. Voksne skal ikke gjøre sånn. Kona mi gråt hele kvelden. Hvordan kan fem lærere godkjenne noe som er mobbing på en avslutning?, spør han, og fortsetter:

- Jeg kan ikke akseptere det. Jeg skal kjempe mot rasismen og mobbingen. Jeg står som en far bak denne saken, jeg kommer ikke til å gi opp.

Har fått legeerklæring

I etterkant av hendelsen har gutten nektet å dra tilbake til skolen. Nå har familien snakket med barnets fastlege, som har skrevet ut en legeerklæring slik at 12-åringen slipper å møte opp noe mer på skolen dette året.

- Det ble en tragisk og trist avslutning for min sønn. Folk tror han er klassens klovn, men han er ikke en sånn person. Han er veldig seriøs.

RASISME: Da venninnene Amina Al-Bayati (22) og Agnes Bergh (22) sto i kø på en Circle K-stasjon i Malmö i Sverige ble de utsatt for rasisme. Video: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Dagen etter avslutningen tok faren seg fri fra jobben, for å prøve å løfte sønnens humør og få tankene over på noe annet.

- Jeg prøvde å ta ham med meg ut, men han ville ikke. Han er fortsatt på rommet sitt. Han går bare på trening og så hjem igjen. I går så jeg at han satt med diplomet i hånda ...

Farens stemme løses opp i tårer idet han prøver å fortelle:

- Det kan jeg aldri glemme.

- Vi er lei oss

Rektor ved Kjørbekkhøgda skole, Jostein Bendiksen, har fått framlagt kritikken som kommer fram i denne artikkelen.

Han sier at det er en vanskelig sak å kommentere i offentligheten.

- Vi er selvsagt lei oss for dette. Vi beklager, sånn som vi beklaget overfor familien samme dag - og dagen etter. Vi har prøvd å ta kontakt flere ganger, sier Bendiksen til Dagbladet.

Han beskriver hendelsen som «en glipp», og sier at det ikke representerer det skolen står for som multikulturell skole.

- I Skien er vi en av skolene med mange språk representert, og vi er kjempestolte av det. Vi elsker diversiteten og mangfoldet som hører med, sier han.

- Feilslått humor

Rektor forteller at det var høy aktivitet og mye som skulle skje under avslutningen. En del av aktivitetene skulle skje på elevenes premisser.

- Det var elever som gjorde dette, men det var voksne som kikket på det. Det har blitt for dårlig sjekket, det er ikke noe mer å si. Det var feilslått humor som ikke skulle ha skjedd: Det skulle ikke stått på noen diplomer.

Ifølge rektor skal barna ha fått klar beskjed om å understreke at diplomene var «tull og tøys og ikke vondt ment» fra scenen.

- Men så sto det som sto, og det skulle aldri ha vært der. Vi er lei oss og dette er trasig. Det representerer ikke det vi jobber med daglig på skolen vår. Det er veldig trist at dette blir vårt kjennetegn.

Delte ut skikkelige diplomer

Bendiksen understreker at det ble delt ut seriøse diplomer i etterkant av elevenes utdeling. Her ønsket rektor elevene alt godt for framtida.

- Men da hadde familien gått, så de fikk aldri sett disse reelle diplomene.

Han bekrefter også at skolen har mottatt saken fra statsforvalteren.

- Vi jobber seriøst med å gi med hurtig og godt tilsvar på den. Vi skal samarbeide godt, og har mål om å være effektive og gode der.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer