Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil kalle Pedersen inn på Stortinget

Frp krever svar i Murmansk-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiet mener Stortingets kontrollkomité bør se nærmere på hvordan fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) har håndtert opplysningene om at den forliste krysseren Murmansk inneholder miljøfarlige stoffer.

- Statsråden har hatt rikelig anledning til å orientere om saken på en ordentlig måte. Når det nå viser seg at hun ikke gjør det, mener vi at kontrollkomiteen må se nærmere på saken, sier Frp-formann Siv Jensen til NRK.

Sier alt er på bordet

Fiskeriminister Helga Pedersen har det siste døgnet fått krass kritikk for måten hun har håndtert saken på.

En samlet opposisjon på Stortinget anklager statsråden for å ha holdt tilbake opplysningen om at hun allerede for tre år siden fikk vite at Murmansk som ligger utenfor Hasvik i Finnmark inneholdt miljøfarlige stoffer.

Men statsråden sier tirsdag at hun har lagt fram alt som har vært kjent for henne:

- Jeg har lagt alle opplysninger på bordet som jeg har hatt tilgang til, sier Pedersen til NRK.

Hun framholder at de opplysningene som opposisjonspartiene nå beskylder henne for å ha holdt tilbake, ble Bondeviks-regjeringen gjort kjent med allerede 2004.

- Men disse mistankene har aldri blitt dokumentert, sa Pedersen til NTB mandag kveld.

14 ÅR: Den 211 meter lange utrangerte russiske krysseren Murmansk havnet i fjærsteinene ved Sørvær i Vest-Finnmark julaften 1994 etter å ha slitt seg fra et slep på vei til opphogging i India. Lokalbefolkningen har lenge krevd vraket fjernet, uten å bli hørt. Foto: Scanpix
14 ÅR: Den 211 meter lange utrangerte russiske krysseren Murmansk havnet i fjærsteinene ved Sørvær i Vest-Finnmark julaften 1994 etter å ha slitt seg fra et slep på vei til opphogging i India. Lokalbefolkningen har lenge krevd vraket fjernet, uten å bli hørt. Foto: Scanpix Vis mer


Kritikk for å vente
Lederen i Stortingets miljøkomité, Gunnar Kvassheim (V) mener statsråd Helga Pedersen har håndtert saken kritikkverdig, og at hun har hatt andre opplysninger i saken enn tidligere regjeringer hadde:

- Rapporten som Helga Pedersen oversendte Kystverket i 2006 indikerte at det kunne være fare for miljøet. Det er kritikkverdig at statsråden har sittet i to og et halvt år og ventet på at Kystverket skulle kvalitetssikre informasjon som indikerte at det kunne være miljøfarlig avfall om bord i Murmansk, sier Kvassheim til NRK.
 
(NTB)

image: Vil kalle Pedersen inn på Stortinget
TIL HØRING? Fremskrittspartiet vil kalle fiskeriminister Helga Pedersen inn til kontrollkomitéen på Stortinget for å få klarhet i Murmansk-saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!