Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Epostsaken

Vil kalle Per Sandberg inn på teppet: - Det er en skandale

Sandberg innrømmer at lobbyister kan ha fått hans private epostadresse likevel. Nå kan epostpraksisen bli en sak for kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

KAN BLI KONTROLLHØRING: Frp-statsråd Per Sandberg har fått mye kritikk etter at epostpraksisen ble kjent. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
KAN BLI KONTROLLHØRING: Frp-statsråd Per Sandberg har fått mye kritikk etter at epostpraksisen ble kjent. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) avviste bestemt beskyldningene i valgkampen om at han hadde gitt sin private epostadresse til lakselobbyist Frode Reppe, slik Reppe påstår.

Nå sprer nye svar fra statsråden usikkerhet rundt om det finnes en bakkanal inn til ham likevel..

Etter gjentatte skriftlige spørsmål i Stortinget fra SV, innrømmer Sandberg nemlig at han ikke kan garantere for at han ikke har gitt lobbyister hans private adresse

«Det er vanskelig å skulle garantere for at det aldri har blitt gitt ut privat epost-adresse, eller at noen kan ha fått denne fra andre, og det er ikke ulovlig å benytte private adresser.», skriver Sandberg i svaret sitt.

MOTTOK E-POSTER: Svenske Per Sandberg har fått et unikt innblikk i norsk politikk og lobbyvirksomhet. Video: Vegard Venli og Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

På direkte spørsmål fra Dagbladet, unnlater statsråden også å svare på om han løy da han i september benektet overfor Fiskeribladet å ha gitt adressen sin til Reppe.

Sandberg forsikrer imidlertid at all jobbrelatert kommunikasjon til ham blir journalført - uavhengig av om det er hans private epost eller den offisielle.

Ikke beroliget

Det beroliger ikke SV - særlig siden Dagbladet allerede har avslørt at eposter Reppe sendte til Sandbergs statssekretær Roy Angelvik ikke ble journalført.

SV-representant Torgeir Knag Fylkesnes omtaler svaret fra Sandberg som en skandale.

- Det er en skandale at han nå innrømmer at han som minister kan ha gitt sin private epostadresse til lobbyister, noe han har brånektet tidligere. Det stiller saken i et helt nytt lys, sier Fylkesnes.

KOMMENTAR: Epostene til Per Sandberg gir en ekkel ettersmak. Det er bare å trykke på alarmknappen.

SV vil nå foreslå at epostpraksisen til Sandberg blir en sak for kontroll- og konstitusjonskomiteen, som er Stortingets kontrollorgan med regjeringen, og kan gjøre en slags gransking av saken.

- Kombinert med at det har tatt så lang å få svar fra ham om dette, ser vi det som en bekreftelse på vår mistanke om at det kan ligge noe mer bak, og så lenge det er usikkerhet om hvorvidt det finnes en bakkanal til politisk ledelse og ikke, er det Stortingets jobb å få alle kortene på bordet for å fjerne enhver tvil om at det har skjedd noe som ikke tåler dagens lys her, sier Knag Fylkesnes.

Kreves en tredjedels støtte

For at saken skal bli tema for kontroll- og konstitusjonskomiteen, kreves det at en tredjedel av medlemmene i komiteen støtter dette.

Fylkesnes føler seg sikker på at forslaget går gjennom:

- Jeg regner med at alle i kontrollkomiteen bør være innstilt på å støtte dette. Det bør være i alles interesse å få alle kortene på bordet, sier SV-politikeren, som håper komiteen kan se på saken så fort den er konstituert.

Sps parlamentariske leder Marit Arnstad opplyser at de ikke har tatt stilling til spørsmålet i stortingsgruppa til Sp, men at det vil bli gjort.

Aps nye stortingsgruppe har foreløpig ikke diskutert saken, men stortingsrepresentant og avtroppende fiskeripolitisk talsperson Ingrid Heggø, er ikke i tvil om hva hun anbefaler.

- Da dette ble tema i valgkampen sa vi at Erna måtte ordne opp med en gang. Når hun tydeligvis ikke har gjort det, må vi lage en sak på det i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Vi må komme til bunns i dette, for hvis det er riktig at han har oppgitt en annen adresse fordi han ikke ville ha det offentlig, er det alvorlig. Da mener jeg at han må gå, sier Heggø til Dagbladet.

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) skriver i en epost til Dagbladet at han «registrerer SV sin tolkning» av svarene han har gitt - uten at han bestrider denne overfor Dagbladet.

Han viser ellers til de skriftlige svarene han har gitt i Stortinget om saken.

- Så tar jeg til etteretning at SV ønsker å gjøre dette til en sak for kontroll- og konstitusjonskomiteen, skriver Sandberg.

På direkte spørsmål fra Dagbladet vil han ikke svare på om han løy da han nektet å gi adressen sin til Reppe.

Havnet hos forvirret svenske

Bakgrunnen for bråket rundt Sandbergs epost-praksis, er en avsløring Dagbladet gjorde i sommer, da det ble kjent at lakselobbyisten fra Norske Sjømatbedrifters Landsforbund hadde sendt flere eposter til Sandbergs private adresse for å påvirke regjeringens politikk gjennom en skjult bakkanal, uten at forsøket på å påvirke politikerne kunne spores tilbake til Reppe og NSL.

Det hele ble oppdaget da Reppe skrev inn feil epostadressen, slik at epostene i stedet dukket opp hos en forvirret svenske ved navn Per Sandberg, som igjen slo alarm.

I forbindelse med saken, ble det klart at Sandbergs statssekretær Roy Angelvik hadde fått eposter fra samme mann, uten at disse ble journalført.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!