Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil kartlegge amerikansk hummer

Fiskeridepartementet vil nå undersøke forekomstene og virkningen av amerikansk hummer i Oslofjorden og langs sørlandskysten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at fiskere har fanget amerikansk hummer i Oslofjorden og langs sørlandskysten har departementet bevilget midler til en undersøkelse for å kartlegge forekomstene og virkningen av den nye arten.

- Dette er en viktig miljøoppgave. En amerikansk hummer er en for mye. For alt vi vet, kan den introduserte arten utkonkurrere den norske hummerarten på sikt, sier ekspedisjonssjef i Fiskeridepartementet Johan H. Williams til Dagbladet.no.

Han viser til departementets miljøhandlingsplan som krever tiltak for å hindre at fremmede arter får negative biologiske følger i vårt marine miljø.

Den amerikanske hummeren er enten blitt satt ut eller sluppet ut i vanvare. Hvor mye som finnes av den fremmede hummerarten, er ennå ikke kartlagt.

- Det haster å få kartlagt bestanden av amerikansk hummer. Så snart vi har noe håndfast fra undersøkelsene, vil vi bestemme oss for hva vi skal foreta oss. Hvis mulig bør den utryddes, sier Williams, som ennå ikke vet hvordan den skal utryddes.

Det er Akvariet i Bergen som i samarbeid med Havforskningsinstituttet har søkt støtte til to prosjekter som skal kartlegge utbredelsen av ameriansk hummer og samkvemmet mellom den norske og amerikanske arten.

DRØM I FRAMTIDA? Norsk hummer og fransk chablis.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media