Vil kartlegge horekunder

- Millioner av barn blir skadet og ødelagt av seksuelt misbruk, sa statsråd Laila Dåvøy i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barne- og familieminister Dåvøy (KrF) er opptatt av hva som driver menn som utnytter kvinner og barn seksuelt.

- Hvem er disse mennene, og hvorfor utnytter de kvinner og barn, spurte statsråd Dåvøy under et nordisk møte i Oslo tirsdag der de nordiske likestillingsministrene drøftet menn og likestilling.

- Millioner av barn blir skadet og ødelagt av seksuelt misbruk, sa statsråden til NTB under møtet.

Hun er også opptatt av at barna til overgriperne må få hjelp og støtte slik at de ikke selv følger fars eksempel og blir overgripere.

Ser vold mot mor

- Flere av landets krisesenteret har heldigvis gode metoder for å hjelpe barn til å takle synet av volden som mødrene deres blir utsatt for, sier Dåvøy.

Metodene er omtrent de samme som brukes på barn som er blitt skadet etter opplevelser i krig. Likestillingsministrene slo på møtet fast at den norsk-baltiske kampanjen mot handel med kvinner skal videreføres. En foreløpig oppsummering av kampanjen skjer i Vilnius i november.

Felles innsats

- Organisert kriminalitet på dette feltet er i økning og kan bare bekjempes gjennom internasjonalt samarbeid, sa Dåvøy.

Hun er svært bekymret over utnyttelsen av russiske kvinner i nord og konkluderer med at det trengs et lovverk som kan bidra til å stanse denne trafikken.

Dåvøy innrømmer at kampen mot handel med kvinner og barn er en av hennes hjertesaker.

Menneskerettigheter

- Det handler både om levekår og om beskyttelse av kvinners og barns menneskerettigheter, sier hun.

Statsråden mener at man vet altfor lite om de som etterspør seksuelle tjenester hos kvinner og mindreårige. Hun lanserte derfor et nytt forskningsprosjekt med tittelen «Den nordiske mannen» som skal belyse utviklingstrekk ved menn og maskulinitet.

Hun er fornøyd med at det er innført etiske retningslinjer for statsansatte som innebærer at det er forbudt for dem å kjøpe seksuelle tjenester når de er på tjenestereise.

Likestillingsministrene møtte tirsdag ettermiddag nordiske minoritetskvinner fra ulike innvandrerorganisasjoner etter et møte som de hadde om minoritetskvinners makt og innflytelse.

- Endelig settes likestilling blant medlemmer av minoritetsgrupper på det nordiske politiske kartet. Uten likestillingspolitikk blir det ingen reell integrering, sier barne- og familieministeren.

(NTB-Kari Westengen)