Vil kartlegge overgrepene

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): Regjeringen forbereder nå omfattende undersøkelser etter at Dagbladet i forrige uke avdekket det mørke kapittelet i velferdsstaten. Helseminister Dagfinn Høybråten sier at Statens helsetilsyn ikke kommer til å lede undersøkelsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Statsrådens beslutning kan oppfattes som en vingestekking av helsedirektør Anne Alvik, som i forrige uke stilte seg tvilende til Dagbladets reportasjer.

- Departementet forsøker nå å skaffe til veie best mulig grunnlag for en grundig undersøkelse. Selv om dette er historie fra årene etter krigen, er det viktig å få fakta fram, sier Høybråten.

- Er det aktuelt å la Statens helsetilsyn lede undersøkelsene?

- Nei.

- Hvorfor ikke?

- Det er ikke naturlig at Helsetilsynet skal undersøke sin egen historie, sier statsråden til Dagbladet.

Han forteller at departementet vurderer flere tilnærmingsmåter. En av dem er å sette ut et forskningsoppdrag der hensikten er å avdekke de overgrep som fant sted. Det kan også være aktuelt å nedsette et statlig granskingsutvalg.

Arveforskning

Det var i forrige uke at Dagbladet startet artikkelserien som avslørte at sentrale helsemyndigheter like etter krigen igangsatte en kartlegging av bærere med såkalte dårlige arveegenskaper. Familiene til dem som ble registrert etter datidas åndssvakebegrep, ble også ført inn i et legeopplysningsskjema.

I forbindelse med at åndssvake ble opptatt i godkjente hjem, ble det ført inn slekts-opplysninger om rase, kriminalitet, løsaktighet og alkoholisme i det såkalte Sentralregisteret.

- En vekker

Sterilisering og provosert abort ble på femtitallet innført som befolkningshygieniske tiltak for å redusere hyppigheten av flere typer arvelige lidelser som åndssvakhet, sinnssykdom, blindhet, døvhet og misdannelser.

- Dagbladets reportasjer kaster skygger fra en annen tid. Dette har vært en vekker for oss, men det er for tidlig å felle noen dom over omsorgen for åndssvake og sinnssyke, sier Høybråten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer