Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil kaste Foss eller Sanner

Bunads-Høyre kvesser knivene og krever at en av partiets nestledere fra Østlandet må gå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Høyre trenger en person med et annet perspektiv inn i ledelsen. Vedkommende må fange opp hva som hva som skjer også utenfor de tette befolkningssentrene, sier fylkesleder i Hedmark Høyre, Frode Knutzen Midtlund.

I Dagbladet i går avviste partileder Erna Solberg at noen i Høyres toppledelse må skiftes ut, til tross for at partiet nå ligger rekordlavt på meningsmålingene.

Men partiet kommer ikke tilbake til gamle høyder med Høyres nåværende nestledere, Per-Kristian Foss (Oslo) eller Jan Tore Sanner (Akershus), mener den nyvalgte fylkeslederen i Hedmark.

- Høyre må vinne tilbake sine velgere i distriktene om vi skal nå opp til gamle høyder igjen, sier Midtlund.

Distriktsopprør

Flere fylkesledere Dagbladet har snakket med, sier de nå samordner seg. Dermed kan det være snakk om et organisert opprør mot Høyre-ledelsen når landsmøtet i mai nærmer seg. Og kravene til en ny nestleder er flere:

• En ny nestleder bør ikke sitte på Stortinget.

• Vedkommende bør ha god kontakt med grasrota i partiet.

 UNDER ERNAS VINGER: Høyre-leder Erna Solberg ser ingen grunn til utskiftninger, men Per-Kristian Foss og Jan Tore Sanner kan trenge mer enn Solbergs hjelpende hender for å beholde nestlederstillingene. Bildet er tatt under Høyres strategikonferanse i 2004. Foto: Jon Terje H. Hansen
UNDER ERNAS VINGER: Høyre-leder Erna Solberg ser ingen grunn til utskiftninger, men Per-Kristian Foss og Jan Tore Sanner kan trenge mer enn Solbergs hjelpende hender for å beholde nestlederstillingene. Bildet er tatt under Høyres strategikonferanse i 2004. Foto: Jon Terje H. Hansen Vis mer

• Nestlederen bør ha et mykere image enn Sanner og Foss.

- Høyre ble så sentrert om Stortinget og regjeringen sist periode, at de glemte grasrota i partiet, sier Kari Fosso, fylkesleder i Telemark Høyre.

- En ny nestleder skal ikke sitte på Stortinget. Nå er det lokalvalget som gjelder, og da må vedkommende ha god kontakt med grasrota i partiet, sier Fosso.

Mer omsorg

Nestlederspørsmålet blir et tema når Hordaland Høyre møtes denne uka, bekrefter fylkesleder Nils Marton Aadland. Nylig sa leder av Stavanger Høyre, Elisabeth Sjo Jespersen, til NRK at partiet trenger nye nestledere som bryr seg mer om omsorg og snakker til velgernes hjerter.

- Hun (Elisabeth Sjo Jespersen) er litt tidlig ute med sine argumenter. Men vi skal diskutere dette på fylkesårsmøtet, ja, sier Nils Marton Aadland i Hordaland Høyre til Dagbladet.

Også i Østfolk Høyre forsøker fylkesleder Tor Prøitz å gjøre det Høyres valgkomité ikke gjorde - å hente friskt blod inn i partiets toppledelse.

- Det er bevegelse i forhold til sentrale politikere for å komme fram til nye kandidater. Og vi nærmer oss nå noen navn, sier Prøitz til Dagbladet.

Får Høyre en ny nestleder som ikke sitter på Stortinget, vil partiet kopiere Frp\'s partiledelse. Andre nestleder i Frp, Per Arne Olsen, er ordfører i Tønsberg og sitter ikke på Stortinget.

Ingen grunn til andre

Men fylkesleder i Akershus Høyre tar Foss og Sanner i forsvar.

- Det er ikke noe nytt at Oslo og Akershus er overrepresentert i Høyres ledelse. Jeg mener Sanner og Foss favner bredt, sier fylkesleder Nils Aage Jegstad.

Jegstad har sittet i valgkomiteen sammen med blant andre fylkesleder i Nordland, Oddleif Olavsen.

- Vi skal aldri utelukke noen. Men i denne situasjonen er det ingen grunn til å se etter andre. De foreslåtte kandidatene er de som per i dag er de beste, sier Olavsen.

- GLEMTE GRASROTA: Kari Fosso fra Telemark
- ANNET PERSPEKTIV: Frode Knutzen Midtlund fra Hedmark.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling