Vil kaste Iran ut av FN

Etter at de ville fjerne Israel fra kartet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Storbritannia, Frankrike, Spania, Tyskland og Canada innkaller iranske diplomater og krever at de forklarer seg om president Mahmoud Ahmadinejads uttalelser om at han håper Israel blir slettet fra kartet, melder BBC News.

I kveld sa Israels statsminister Ariel Sharon at Iran må kastes ut fra FN.

- Et land som oppfordrer til at et annet land blir jevnet med jorda, kan ikke være medlem av FN, sier Sharon i en pressemelding.

«Må strykes av kartet» 

På konferansen, som bærer navnet «Verden uten sionisme», uttalte presidenten at «Israel må strykes av kartet». Han gjentok dermed et av ayatolla Khomeinis angrep på den jødiske staten.

- Hvis han er sitert riktig, er uttalelsene uakseptable. Jeg fordømmer dem med største styrke, sier den franske utenriksministeren Philippe Douste-Bazy.

Det britiske utenriksdepartementet beskriver uttalelsene som «svært foruroligende og kvalmende».

Amerikanske myndigheter sier at uttalelsene underbygger deres mistanker om at Iran holder på å utvikle atomvåpen.

SIVILT ELLER MILITÆRT?: Atomanlegget i Busherhr. Se bildet i full størrelse her. Foto: DigitalGlobe
SIVILT ELLER MILITÆRT?: Atomanlegget i Busherhr. Se bildet i full størrelse her. Foto: DigitalGlobe Vis mer

- Iran en fare

Israels utenriksminister Silvan Shalom sier at hans land betrakter Iran som en «klar og nærværende fare», og legger til at også Israel er overbevist om at Iran har et atomvåpenprogram.

En nylig offentliggjort rapport fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) konkluderer med at det fortsatt er ubesvarte spørsmål rundt Irans atomprogram, til tross for intens etterforskning.

Det er flere år siden at så høytstående iranske regjeringsmedlemmer har krevd Israels utslettelse, selv om slike slagord er vanlige i regimestøttede demonstrasjoner.

Mahmoud Ahmadinejad kom til makten tidligere i år, og erstattet den reformvennlige og Vesten-tilnærmelsesvillige Mohammad Khatami.

VISER MUSKLER: President Ahmadinejad og Irans militære elite beundrer mellomdistanseraketten Shahab-3. Raketten har en rekkevidde på 1300 km og kan nå hele Israel.
KONSERVATIV: Den nye presidenten er solid forankret i Irans konservative fløy. Her med sjefdommer Mahmoud Hashemi Shahroudi (t.v.).
ARVEN: President Ahmadinejad foran et bilde av ayatolla Khomeini.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer