Vil kaste Jens P.

Den mektige finansmannen Christen Sveaas ønsker å sparke både Orkla-sjef Jens P. Heyerdahl og hans nærmeste hoff av direktører. Orklas storaksjonær vil ha en helt ny toppledelse i konsernet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forholdet mellom de to har vært svært anstrengt siden Heyerdahl i sommer sørget for å holde den aktive investoren utenfor Orkla-styret. Nå planlegger Christen Sveaas sin revansje. Sveaas' første mål er etter det Dagbladet vet å kvitte seg med den mektige konsernsjefen.

Men Sveaas har flere navn på sin personlige kuttliste. Finansmannen, som etter store aksjekjøp tidligere i år fikk sin styreplass, arbeider aktivt for å feie ut det han oppfatter som Heyerdahl-kulturen i Orkla.

Dagbladet har forelagt Sveaas opplysningene via e-post, men han har ikke villet kommentere dem.

Dødslista

Dette er personene Christen Sveaas ønsker å kvitte seg med:

  • Jens P. Heyerdahl, konsernsjefen som siden 1986 har bygd opp et av landets største og mest lønnsomme selskaper.
  • Halvor Stenstadvold, administrerende direktør med ansvar for konsernstaber. Begynte i Orkla i 1988.
  • Tom Vidar Rygh, administrerende direktør med ansvar for finansielle investeringer. Begynte i Orkla som finansanalytiker i 1983, og har vært i konsernet siden.
  • Jan Lindh, administrerende direktør i Orkla Media. Kom inn i Orkla som direktør i Orkla Communications i 1985.
  • Finn Jebsen, administrerende direktør med ansvar for merkevarer. Har jobbet i Orkla siden 1980.

Store verdier gjemt

De fem mektige mennene har gjennom en årrekke bygd opp Orkla til å bli et ledende norsk selskap med 25000 ansatte og en markedsverdi på 37 milliarder kroner. Ved hjelp av allianser, strategiske grep og tett samarbeid med de ansatte, har Heyerdahl-sfæren holdt krefter som ønsker å splitte opp konglomeratet på armlengdes avstand.

Dette vil Christen Sveaas ha en slutt på. Finansmannen mener det fins store underliggende verdier i selskapet.

I dag består Orkla av et utall virksomheter. Konsernet produserer vaskemidler, øl, kjemikalier, aviser og finanstjenester - for å nevne noe. Analytikere Dagbladet har vært i kontakt med, mener det er mulig å hente ut minst ti milliarder kroner dersom Orkla splittes opp og selges bit for bit.

Dette er den direkte årsaken til at Sveaas i år har kjøpt seg opp til å bli en av konsernets største aksjonærer.

Etter at aksjekjøpene ble kjent i april, sa han følgende til Dagens Næringsliv:

- Jeg er i utgangspunktet venner med alle involverte parter. Min beste venn er imidlertid en stigende Orkla-kurs. Den bør minst reflektere de underliggende verdier.

Granskes

Sveaas vil møte svært tøff motstand på veien mot målet. Heyerdahl er en av landets fremste strateger, og har bygd opp et solid forsvarsverk rundt Orkla. Gjennom direkte og indirekte eierskap kontrollerer Heyerdahls støttespillere store aksjeposter. En av de største postene er det fremdeles ukjent hvem som eier, men mange vil ha det til at den hemmelige Mr. X er Heyerdahls støttespiller Kjell Inge Røkke.

For Jens P. Heyerdahl vil en offensiv fra Sveaas likevel bety ytterligere problemer. Konsernsjefen er for tida under gransking i forbindelse med den hemmelige aksjeposten. Orkla-aksjonær Stein Erik Hagen har hevdet at Heyerdahl sørget for å plassere posten hos en av sine allierte, til tross for at Hagen ville betale en langt høyere pris for aksjene. Skulle konklusjonen av granskingen bli at Heyerdahl har opptrådt uetisk, kommer Sveaas til å bruke det for alt det er verdt.

<B>FÅR TØFF KAMP:</B> Jens P. Heyerdahl må ruste til kamp for å beholde posisjonen som konsernsjef i Orkla.